Nucleair incident in Mol werd te laat gemeld

Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol
Maria de la cruz Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol
Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol heeft bij een nucleair incident op 15 mei 2019, waarbij een minimale hoeveelheid radioactiviteit vrijkwam, niet op de voorgeschreven manier de autoriteiten verwittigd. Dat melden Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. "Onaanvaardbaar", vindt bevoegd minister Pieter De Crem (CD&V). "De procedures zijn aangepast", reageert het SCK.

"De lokale autoriteiten werden niet verwittigd door het SCK. Omdat de voorziene modaliteiten niet werden nageleefd, kwam er een overleg. De procedures werden aangepast", reageert de minister op een parlementaire vraag van Ecolo-parlementslid ­Manuel Cogolati. In het bijzonder de meldingstijd werd als onaanvaardbaar beschouwd.

Uit de toelichting van De Crem blijkt dat de voorbije maanden twaalf kleine veiligheidsincidenten gebeurden in de Belgische nucleaire installaties. Twee ervan, een bij het SCK in Mol, op 15 mei 2019, en een bij het IRE in Fleurus, op 30 november 2018, werden niet volgens de afspraken en de wetgeving aan de bevoegde autoriteiten aangegeven.

Procedure

De meldingsprocedure voor kleine nucleaire incidenten schrijft voor dat de exploitant van nucleaire installaties maximaal binnen de twee uur het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) moet verwittigen, evenals BEL V, een onderdeel van het FANC. Maximaal binnen de twee uur na het eerste contact moet de exploitant ook een bevestigingsformulier terugsturen. Daarbovenop moeten - ook binnen die twee uur - de alarmcentrale 112, de bevoegde hulpverleningszone, het nationale crisiscentrum (NCCN) en de lokale burgemeesters worden verwittigd. 

Uit het antwoord van De Crem blijkt dat het SCK het FANC op 15 mei om 18u30 op de hoogte bracht. Maar het nationale crisiscentrum werd pas vier uur later verwittigd, om 22u16. Te laat dus. En de lokale burgemeesters werden niet op de hoogte gebracht.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Weer lijkt het er op dat men eerst zelf iets wil oplossen om tijd te winnen. Voorbeelden genoeg dacht ik bij grote rampen dat dit nog eens zulke catastrofes verergeren in hulp en of evacuaties. Men leert niets uit het verleden.

 • Peter Janssen

  Nucleaire incidenten zijn het gevolg van verwaarlozing van onderhoud vd kerncentrales door....plichtsverzuim van de overheid. De crem en consoorten moeten dus zwíjgen want zij zijn de oorzaak dat het risico op nucleaire 'incidenten' bestáát! Melken over het melden ervan is compleet naast de hele kwestie!

 • Philippe Van Audenhove

  Het gaat hier niet over hoeveel risico er was of over hoe hoog de straling. Procedures moeten gevolgd worden in alle gevallen. Terecht dat men dit aanklaagt! De bevolking heeft recht op veiligheid!

 • Ludwig Vanden Boer

  Kan men geen duidelijke procedure opstellen dat de instelling 1 enkele dienst, het FANC of het crisiscentrum binnenlandse zaken verwittigt en dat men daar evalueert en beslist welke verdere stappen men onderneemt. Het personeel van de instelling moet de calamiteit oplossen en niet elke bewoner binnen een straal van 30 km persoonlijk verwittigen.

 • De Waen Luc

  Als ik een boete met de wagen krijg zal dat ook mijn antwoord zijn..."de procedures zijn aangepast" en ik ben weg...ja toch?