Nu ook oppompverbod afgekondigd in delen van provincie Limburg

Archiefbeeld ter illustratie.
Bart Boterman Archiefbeeld ter illustratie.
De gouverneur van Limburg, Herman Reynders, heeft voor verschillende gebieden in de provincie een captatieverbod uitgevaardigd. Vanaf morgen is het verboden om nog water te capteren in de gemeenten rond Sint-Truiden én in de stroomgebieden van de Grote Nete en de Kleine Hoofdgracht in Hechtel-Eksel en in Lommel.

Rond Sint-Truiden geldt het captatieverbod in de volledige gemeente Gingelom, in de stad Sint-Truiden en de gemeente Heers, meer bepaald in de stroomgebieden van de Melsterbeek, de Molenbeek, de Cicindriabeek, de Beek, de Weierkensbeek en de bovenlopen van de Herk.

Het verbod beperkt capteren van water als drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat. Het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen is wel nog toegestaan. Overtredingen worden bestraft met een geldboete of een gevangenisstraf van 8 tot 14 dagen.

Eerder deze week stelde de Antwerpse gouverneur Cathy Berx ook al een captatieverbod in voor negen stroomgebieden, door de aanhoudende droogte. Het waterpeil is er kritisch laag, zei de provincie.
Het gaat om de stroomgebieden van de Laarse beek, Zwanebeek, Klein Beek, Molenbeek, Tappelbeek, Delfte beek, Bosbeek, Rode Loop en het Merkske. 

Berx heeft vandaag het captatieverbod overigens uitgebreid met nog twee gebieden. Het gaat om provincieoverschrijdende stroomgebieden waarvan de bron in Limburg ligt. Het nieuwe politiebesluit gaat over de stroomgebieden van de Grote Nete en de Kleine Hoofdgracht in Balen. De maatregel geldt zeker tot 29 juli.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Robert Gerts, deze fenomenen deden zich voor in lange cycli van duizenden en tienduizenden jaren. Nu doen ze zich voor op enkele jaren tijd, en dat is verontrustend.

 • ROBERT GERTS

  @Christine Laevers: klopt, maar tijdens de miljoenen jaren oude evolutie van de aarde, kwam dit fenomeen al meerdere malen voor! Continenten hingen aan mekaar, maar werden door natuurrampen van elkaar gescheiden. Hele gebieden zonken. We maakten al meerdere ijstijden mee, alsook periodes van opwarming! De aarde staat niet stil, en evolueert verder. Men misbruikt deze evolutie om de mensen uit te persen!

 • Christine Laevers

  Overal in de wereld worden de gevolgen van de klimaatverandering zichtbaar : dikke lagen hagelbollen, moddervloeden, afbrokkelende kusten, droogte, overstromingen... de lijst zal aangroeien van ongewone fenomenen waar niemand op voorbereid is. Het is niet vijf voor twaalf maar half een. De voedselmarkt zal ernstig verstoord worden. Met frequente en warmere hittegolven gaat de economie ook niet ten volle werken.

 • Bram Hens

  Ik vraag mij af waar in Spanje al dat water van komt. Daar regent het veel minder en daar is toch geen probleem met het water. Hoeveel miljoen liter zit er alleen al in de zwembaden. Hoeveel toeristen douchen niet meermaals per dag. Ec. Hier is het enkel om de prijs omhoog te krijgen voor alles.

 • Gerard Teeuws

  Als we dijken bouwen zodat het water vlug naar de zee kan dan hebben we steeds te kort aan grondwater. Vroeger was in de Kempen o.a. langs de Nete een groot overstromingsgebied. Nu hoge dijken en zomerhuisjes.