Nu ook betonproblemen vastgesteld bij kernreactoren Doel 4 en Tihange 2

BELGA
Er is ook betondegradatie vastgesteld in de plafonds van de bunkers van kerncentrales Doel 4 en Tihange 2. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bekendgemaakt. De centrales liggen al een tijdje stil.

Eerder waren al betonproblemen vastgesteld bij Doel 3 en Tihange 3. Na de nodige herstellingswerken gaf het FANC groen licht voor de heropstart van Doel 3. Tihange 3 ligt stil door herstellingswerken. Naar aanleiding van die problemen werden ook Doel 4 en Tihange 2 geïnspecteerd op betonproblemen. "Hierbij werd een betondegradatie in de plafonds van de bunkers van Doel 4 en Tihange 2 vastgesteld", zegt het FANC.

Er lopen momenteel analyses om een correcte diagnose vast te stellen met het oog op herstellingswerken, aldus nog de nucleaire waakhond. Er kan pas groen licht voor de heropstart gegeven worden als de "weerstand van de betrokken gebouwen" kan worden aangetoond.

Uitbater Engie Electrabel bevestigt de betonproblemen. "We hadden erop geanticipeerd en al na de vaststelling bij Doel 3 en Tihange 3 verklaard dat we een grondige inspectie gingen doen", zegt een woordvoerster. De inspectie gebeurde dan ook bij een geplande revisie.

Stoomleidingen

Er zijn betonproblemen in een gebouw naast het reactorgebouw, aan het plafond. Daar lopen stoomleidingen. "Het kan er warm en vochtig zijn", legt de woordvoerster uit.

De betrokken centrales Doel 4 en Tihange 2 lagen al voor onderhoudswerken stil. Doel 4 ligt stil tot medio december, Tihange 2 tot eind oktober. "We zijn volop bezig met een analyse om een volledige diagnose te kunen stellen en de herstelling te plannen", klinkt het nog bij het energiebedrijf.

Vandaag draaien enkel Doel 3 en Tihange 1. 
171 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ulrik De Man

  Vandaag draaien enkel Doel 3 en Tihange 1. En het licht gaat nog niet uit ...

 • Geert Tamsyn

  Ferdinand Engelbeen, gascentrales met CO2 filtering zijn een veel betere oplossing. Nul nucleair risico en betaalbaar.

 • Jan Boden

  Dat is gemakkelijk op te lossen met een betontaks.

 • Roger Rymen

  Blijkbaar koop je in de nabije toekomst beter goud dan elektriciteit!

 • Hugo Broeckx

  België en beton(rot) Er is voor niets geld, met dank aan alle regeringen ook die van de voorbije decennia. Wat in België moet gesaneerd worden, dat is de politiek en de absurde instellingen. Een universeel basisinkomen maakt 90% v/d absurditeit overbodig. Ik heb gezegd.