Nu al doden door koude in Brussel: twee dakloze vrouwen overleden

VTM NIEUWS
In Brussel zijn op twee dagen tijd twee dakloze vrouwen omgekomen door de koude. In Schaarbeek werd gisterenochtend een 41-jarige dakloze vrouw dood teruggevonden. Een tweede lichaam werd vanochtend aangetroffen in het centrum van de hoofdstad.

Vlak bij de Varkensmarkt, in het centrum van Brussel, vonden voorbijgangers vanochtend rond 5.55 uur het levenloze lichaam van een dakloze vrouw. Hulpdiensten probeerden haar nog te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat. De vrouw kwam om door de koude, zo vernam VTM NIEUWS van het Brusselse parket. Volgens buurtbewoners is het slachtoffer een zwarte vrouw, van 50 à 60 jaar, die sinds een maand een slaapplek had aan het standbeeld vlak bij de Vismarkt.

Onderkoeling

Een andere dakloze vrouw, van 41 jaar, werd gisteren dood aangetroffen in Schaarbeek. Volgens de vaststellingen van de wetsarts stierf ook zij door onderkoeling, aldus het parket. Werknemers van Net Brussel troffen het lichaam ‘s ochtends rond 07.30 uur aan in de François-Joseph Navezstraat. Hulpdiensten brachten de vrouw nog naar het ziekenhuis, maar daar konden de artsen enkel haar overlijden vaststellen. 

Het parket liet een buurtonderzoek uitvoeren en beelden van bewakingscamera’s uit de buurt analyseren. Uit de resultaten van die onderzoeken blijkt dat het niet om een verdacht overlijden gaat en er geen sprake is van de tussenkomst van een derde. Dat blijkt ook uit de vaststellingen van de wetsarts, die oordeelde dat de dakloze vrouw omkwam door onderkoeling. Het slachtoffer was gekend bij Samusocial, maar weigerde geholpen te worden. Volgens de daklozenorganisatie kampte de vrouw met psychische problemen.

Winteropvang

Het kwik daalde zondagnacht tot 1 graad boven Celsius in Brussel, en tot 3 graden afgelopen nacht. De overlijdens zijn geen aanleiding om de Brusselse winteropvang van Samusocial vervroegd te laten opengaan, meldt het kabinet van de bevoegde Brusselse minister Pascal Smet (sp.a). “De winteropvang start op 15 november met opnieuw meer dan 1.000 plaatsen, maar er is ook de opvang die het hele jaar door open is, daar zijn nog plaatsen beschikbaar, ook voor vrouwen. Ook gisterenavond was er nog plek. Er wordt niemand geweigerd”, zegt Mathias Dobbels, woordvoerder van minister Smet.

Doorheen het jaar zijn er altijd zo’n 500 plaatsen ter beschikking voor de daklozen. Tijdens de winteropvang wordt dat aantal uitgebreid tot meer dan 1.000 plaatsen. De opening van de verschillende slaapplaatsen verloopt in fases, afhankelijk van de vraag.
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Silvia Flawinne

  Stuur nog maar wat geld naar buitenlandse projecten! Laat eigen mensen maar omkomen, daar is België goed in! Dat dit in deze tijden nog gebeurt....

 • Sylvia van den Berg

  Ze moeten zich schamen net als hier in Nederland. Slapen die lui ook in de kou. Is gewoon nu al erg koud in de nacht dan kan de opvang in de nacht ook vroeger open toch. Vind t dom en respectloos van zulke instanties zo zie ik dat. Had voorkomen kunnen worden door aan de medemens te denken ipv eigen ikkuh

 • Sandra Pauwels

  Het is een schande dat een land zoals België nog daklozen heeft. Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan (nl. een dak boven het hoofd, gezonde en betaalbare maaltijden, toegang tot (tand)arts) en de overheid heeft de positieve verplichting om mensen aan een deftige job (lees: geen eurojob/flexi-job) te helpen.

 • stephen Lamon

  daklozenprobleem kan simpel opgelost worden: dat ze publieke ruimtes, musea, zalen... in richten als opvang voor daklozen. de bozar is zo groot als een voetbalveld en er hangen maar 10 schilderijen! dat ze daar genoeg bedden zetten! wat kost hen dat: een bed en sochtends een croissant voorzien voor ze de straat opgestuurd worden!

 • Peter Thys

  hoeveel doden moeten er vallen voor het wel het ogenblik om tot opvang over te gaan?