NSZ eist betere kwaliteitsnormen voor elektrische fietsen

Een elektrische fiets.
BELGA Een elektrische fiets.
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) eist een duidelijke wetgeving rond de kwaliteitsnormen van elektrische fietsen. Er zouden steeds meer goedkope elektrische fietsen van slechte kwaliteit worden gekocht en fietsenhandelaars krijgen deze maar moeilijk gerepareerd. 

De verkoop van elektrische fietsen zoals e-bikes en speed pedelecs zit in de lift. Bij 80 procent van de fietsenhandelaars- en reparateurs is dat het laatste jaar gestegen, blijkt uit onderzoek van NSZ bij 308 fietsenhandelaars. Maar er blijken ook vaak fietsen te zijn van inferieure kwaliteit. "In supermarkten en vooral online worden heel veel fietsen verkocht van mindere kwaliteit. De mechaniek van deze toestellen begeeft het heel snel, de techniek is vaak onveilig, denk maar aan brandgevaar", zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

De defecte fietsen komen bij de fietshandelaar terecht. "Op zich een goede zaak", zegt Mattheeuws, maar de materialen en onderdelen van dit soort goedkope fietsen, waarvan de origine onduidelijk is, zijn moeilijk of niet te vinden. "De problemen worden zo in de schoenen van de lokale fietshandelaar geschoven, tot grote frustratie van handelaar én klant, zeker wanneer je weet dat 70 procent van de tijdsbesteding van een fietshandelaar naar reparaties gaat en dat klanten vaak hun fiets geen dag kunnen missen."

Het NSZ eist een duidelijke wetgeving om de kwaliteit en de veiligheid van de fietsen te garanderen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Hops, weer geklaag van zelfstandigen. Nu krijgen ze opeens teveel werk. Liever geen werk en toch veel geld verdienen. De huidige business mentaliteit.

 • james vroman

  ook mijn e bike online gekocht een sparta al 4,5 jaar geen probleem ...voor 799 euro ..en 3 jaar fabriek garantie bij sparta dealer .voor en achter schijfremmen doe hem wel om de 4 maand binnen voor onderhoud ..is niet al brol dat ze online verkopen blijkbaar ...

 • Erwin Vandriessche

  och het zijn niet alleen de goedkope fietsen hoor, heb er een van GAZELLE en is ook niet om over te stoefen om zo'n groot merk te zijn. Het eerste jaar actieradius van 165km en nu na 2j nog 100km met al een 2de vervangbatterij! Het staat echt nog niet op punt en zal waarschijnlijk nooit op punt geraken. Electronica kan niet tegen schokken en vochtigheid en batterijen zijn echt de zwakste schakel, ook zo met E-auto's.

 • Jef Heffens

  De vraag is of in naïef Europa nieuwe wetgeving nog wel zin heeft? Er is nu al ongelofelijk veel goede regelgeving in Europa rond producten en uitrusting op gebied van veiligheid en eerlijke concurrentie maar via webshops stroomt voor miljarden aan Chinese producten per jaar Europa binnen die helemaal niet voldoen. Blijkbaar heeft men schrik in Europa om daar iets aan te doen.