NSPV-topman Gert Cockx blijft aangehouden, maar gaat in beroep

Gert Cockx.
Marc Baert Gert Cockx.
De raadkamer in Mechelen heeft de aanhouding van Gert Cockx, voorzitter van politievakbond NSPV, vandaag bevestigd. Dat meldt de Mechelse afdeling van het parket van Antwerpen. De vakbondsman gaat volgens zijn advocaat Eric Pringuet in beroep tegen die beslissing en zal dus binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen verschijnen.

Gert Cockx werd dinsdag aangehouden op verdenking van private omkoping en misbruik van vennootschapsgoederen in het kader van een fraudeonderzoek. Hij zou samen met zijn echtgenote gelden van de vakbond gebruikt hebben voor privédoeleinden.

Zo was het haar vennootschap die het nieuwe NSPV-logo mocht ontwerpen. "Ze rekende daarvoor 25 euro per uur aan. Er wordt hen nu verweten dat ze onvoldoende prestaties verricht heeft om op drie jaar tijd 23.000 euro te mogen factureren. Ze deed echter veel meer dan alleen maar dat. Ook het organiseren van recepties, de presentatie van het nieuwe logo en noem maar op, nam ze voor haar rekening", zegt advocaat Eric Pringuet.

Hij betwist voorts ten stelligste dat er vakbondsgelden in hun zakken zijn verdwenen. "Er werd geschoven met gelden tussen verschillende vennootschappen, maar die zijn allemaal eigendom van NSPV. De winst ging ook terug naar de vakbond", aldus de advocaat, die van een afrekening spreekt.

De echtgenote van Cockx was dinsdag vrijgelaten onder voorwaarden, maar schond die door contact te hebben met anderen personen uit het dossier. Ze werd opnieuw aangehouden door de onderzoeksrechter en verschijnt dinsdag voor de raadkamer.