Novartis trekt patent op te duur kankermedicijn zelf in: “Historische beslissing en tegelijk een wake-upcall”

REUTERS
Eind november heeft Novartis, de Zwitserse farmaproducent die het geneesmiddel produceert waar de Antwerpse baby Pia mee behandeld is, beslist om één van zijn patenten op Kymriah (een gentherapie tegen kanker) in te trekken. Dat maakt Dokters van de Wereld vandaag bekend. De ngo diende in juli samen met Public Eye verzet in bij het Europees Octrooibureau tegen het patent, en haalt dus een belangrijke slag thuis. “De verwachting is dat dit type behandeling nu op tal van andere kankerdomeinen ontwikkeld kan worden”, zegt Ri De Ridder, de voorzitter van Dokters van de Wereld België.

De innovatieve gentherapie Kymriah behandelt verschillende vormen van bloedkanker, en kost de Belgische overheid momenteel bijna 300.000 euro per patiënt. Een veel te hoge prijs volgens Dokters van de Wereld, en daarom diende de ngo op 3 juli verzet in.

Het advocatenkantoor van Novartis liet eind november in een brief weten dat het zelf om de intrekking van het patent vroeg. Dokters van de Wereld spreekt van een “historische beslissing”. “Vanuit de sector van de ngo’s is het een primeur dat door de grondslag van een patent in vraag te stellen, een bedrijf beslist de vlucht vooruit te nemen en het patent in te trekken”, legt De Ridder uit.

Het is aan de overheid om ervoor te waken dat er geen patenten misbruikt worden die de gezondheidszorg vervolgens miljoenen euro’s kost

Ri De Ridder

Tegelijk is Novartis’ beslissing ook een wake-upcall. “De intrekking van dit patent illustreert het risico op misbruik van monopolies, met name op het gebied van nieuwe, dure gen- en celtherapieën”, aldus De Ridder. “Het is aan de overheid om ervoor te waken dat er geen patenten misbruikt worden die de gezondheidszorg vervolgens miljoenen euro’s kost”, stelt hij.

Nieuwe behandelingen 

Op Kymriah rusten nog andere patenten, waardoor de ontwikkeling van een biosimilaire versie van de behandeling - een geneesmiddel met een gelijkwaardige werking - ook na de recente beslissing van Novartis niet mogelijk is. Toch is het intrekken van het patent hoopvol nieuws voor kankerpatiënten. “Wij gaan ervan uit dat er nu sneller initiatief zal genomen worden om op het domein van de CAR-Ts (genetisch gewijzigde cellen, red.) nieuwe behandelingen te verkennen, via initiatieven vanuit ziekenhuizen”, besluit De Ridder.

Bekijk ook: Novartis verdient fors aan geneesmiddel dat baby Pia hielp
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hans Berelda

  Kinderhand is snel gevuld. Er zijn nog andere patenten die Kymriah beschermen. Much about nothing. De koers van Novartis is vandaag zelfs licht gestegen, dat zegt genoeg.

 • Yvan Lindekens

  Jan De Korte: het onderzoek naar nieuwe medicijnen wordt nu al goeddeels betaald door de gemeenschap middels subsidies, belastingaftrekken, onderzoek in universitaire laboratoria en universitaire ziekenhuizen. Jawel, R&D is peperduur, maar het is de samenleving die een groot deel van de rekening betaalt.

 • Jan Dekoninck

  Grondslag van een patent is dat men kan investeren in onderzoek en de vruchten plukken. Maar alles wordt na verloop van tijd ondergraven onderkruipers die geld ruiken. Tegenwoordig worden patenten gebruikt om onze laatste bittere euro in te pikken. Volgens mij is de markt wereldwijd zo groot geworden dat de duurtijd van een patent drastisch kan worden ingekort. 5 jaar bvb Dan heeft elk bedrijf er belang bij om in die tijd zo groot mogelijk marktaandeel te verwerven ipv mega prijzen te vragen.

 • Jan Daems

  Jan De Korte, je hebt gelijk. Een bedrijf als NOVARTIS heeft zo’n kleine winstmarges... Gelukkig zijn er universiteiten die in hun plaats de R&D uitvoeren, anders zouden de sukkelaars nog moeten bijpassen. Maar ze kunnen bij NOVARTIS altijd een sms-actie starten hé

 • Werner Rammelaere

  Ha, maar het bedrijf heeft geen onderzoek gedaan. Het is ontwikkeld aan een universiteit, met geld door een publieke inzameling. Novartis heeft enkel het patent gekocht.