Nooit zoveel testamenten geregistreerd als in 2019 dankzij modernisering erfrecht

Shutterstock
Nooit eerder werden er op een jaar tijd zoveel testamenten geregistreerd als in 2019. Op twee jaar tijd steeg het aantal geregistreerde testamenten met een kwart, blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat.

De belangrijkste verklaring voor de stijging is het nieuwe erfrecht dat op 1 september 2018 in werking trad. Dat nieuwe erfrecht geeft aan de burger een grotere vrijheid om te kiezen aan wie hij zijn vermogen nalaat, op voorwaarde dat hij een testament opstelt. Grootouders kunnen bijvoorbeeld kiezen om meer na te laten aan hun kleinkinderen of mensen in een nieuw samengesteld gezin kunnen meer nalaten aan kinderen van hun partner.
Dat nieuwe erfrecht zorgt dus voor meer testamenten.

In 2019 werden er 66.521 geregistreerd, ruim 7 procent meer dan in het jaar voordien en bijna een kwart meer in vergelijking met 2017. "De sterke stijging van het aantal testamenten bewijst dat burgers gretig gebruik maken van de extra vrijheid om zaken met een testament te regelen. Bovendien wordt er ook meer gebruik gemaakt van de generatiesprong. Ook goede doelen blijven populair bij mensen die een testament opmaken", zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. "De modernisering van het erfrecht beantwoordt wel degelijk aan een maatschappelijke vraag".
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dominique Hermys

  Vind het heel goed dat ouders zelf kunnen kiezen wie de grootste pot krijgt, als je een on dankbaar kind hebt.

 • Sam Valkenborgs

  Waarom moet de staat geld verdienen op geld en eigendommen. Komen ze ook naar mijn begrafenis dan ??

 • Jennifer Peeters

  Knap gedaan regering. Nu kunnen de grootouders hun favoriete kleinkind bevoordelen en hun eigen kinderen kunnen daar niks aan doen!!!

 • Erwin Vandriessche

  De notarissen zullen wel blij zijn met dit cijfer!

 • Gerda Bruynseels

  Inderdaad hoeveel keer betalen wij op hetzelfde geld belastingen? En waarom kan men zijn kinderen niet onterven,ouders zien hun kinderen gedurende jaren niet meer maar als ze overlijden staan ze daar ineens wel,jammer dat je met je eigen geld niet,mag doen wat je wil,ik heb geen kinderen maar heb wel een testament.