Nooit zoveel fraude ontdekt met zonnepanelen

Pixabay
Netbeheerder Eandis heeft in 2018 een recordbedrag van 732.485 euro onterecht geïnde subsidies via groenestroomcertificaten gerecupereerd. ­Dat meldt De Standaard vandaag.

Infrax en Eandis (nu samen Fluvius) beschikken sinds vorig jaar over extra bevoegdheden om energiefraude doeltreffender aan te pakken. En dat lijkt te lonen. "In 2017 recupereerden we slechts 437.293 euro", zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld).

Een decennium geleden waren zonnepanelen hét hebbeding van de Vlaming. Wie zonnepanelen installeerde, kreeg daar stevige subsidies voor. In 2010 was één groenestroomcertificaat per duizend kWH 350 euro waard. Toen die subsidies een stevige duik namen, en finaal zelfs werden afgeschaft, werd duchtig gefraudeerd. Keuringsverslagen werden vervalst en facturen werden geantidateerd om een zo groot mogelijk bedrag op te strijken.

De totale fraude wordt op tientallen miljoenen euro begroot.

Energiefraude

Vorig jaar werd in het gebied waar netwerkbeheerder Eandis actief was 3,4 miljoen euro gerecupereerd door de aanpak van energiefraude. Dat is ruim drie maal meer dan in 2017. Een forse 2,2 miljoen euro daarvan is afkomstig van illegale wietplantages. Dat meldt Vlaams volksvertegenwoordiger en N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy in een aanvulling op de berichten dat er nog nooit zoveel fraude met zonnepanelen werd ontdekt.

Met het decreet voor het voorkomen, detecteren, vaststellen en bestraffen van energiefraude (2017) hebben de distributienetbeheerders een beter kader om actief op te treden tegen energiefraude. Sindsdien gaan de energiefraudedossiers in stijgende lijn, wat bewijst dat deze aanpak werkt, meent Andries Gryffroy: “In 2017 stelden we een verdubbeling vast van het aantal dossiers in vergelijking met 2016. Uit de voorlopige cijfers van 2018 merken we op dat het aantal dossiers opnieuw drastisch is toegenomen van 834 naar 1.233. In dit aantal werden dan nog enkel de cijfers van ex-Eandis gebied opgenomen. De cijfers van ex-Infrax hebben we nog niet ontvangen.”

Het aantal opgestarte dossiers voor het gesjoemel met energiepremies steeg opvallend van 178 in 2017 tot 730 een jaar later, maar ook het aantal dossiers in het kader van energiediefstal (196), wietplantages (187) en het gesjoemel met groenestroomcertificaten (120) verhoogde.

Gerecupereerde bedragen

De toename van het aantal energiefraudedossiers vertaalt zich ook in een stijging van de gerecupereerde bedragen, licht Gryffroy toe: “In het geval van het gesjoemel met de groenestroomcertificaten werd 732.485 euro teruggevorderd, maar driekwart van het totaalbedrag is toe te schrijven aan de wietplantages en het bedrog met de energiepremies. In absolute cijfers werden in het geval van de wietplantages 2.264.357 euro en in dat van de energiepremies 292.667 gerecupereerd.”

In 9 op de 10 dossiers voor wietplantages volgt er een gerechtelijke procedure en stelt de netbeheerder zich burgerlijke partij. Bij de dossiers over energiediefstal of metermanipulatie blijkt dat 9 op de 10 dossiers worden geseponeerd.
128 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Geens

  Al waar je subsidie's voor kunt ontvangen is allemaal vatbaar voor fraude en andere ontduikingen ,zo zit de mens nu eenmaal in mekaar .Hoe meer geld op de bank des te meer kan je frauderen ,dat is een oud gegeven .

 • Patrick Verbelen

  Maar als energiebedrijven frauderen hoort men niemand. Ik vraag me nog altijd af hoe men de eindafrekening heeft berekend in het jaar dat de BTW van 21% naar 6 % ging en later terug van 6% naar 21 %. Dat kan toch nooit kloppen, er was maar een meteropname dat jaar, maar wel 2 periodes met andere BTW tarieven.

 • Johan De Bruycker

  De kleine fraudeur zal eens hard aangepakt worden...als je risicoloos wil frauderen moet je politieker of drugsdealer worden.

 • guy perain

  Tja...Geef er geen aanleiding toe...probleem opgelost!!

 • elke audenaert

  5 jaar geleden panen laten leggen, 40 stuks, wat wij krijgen van certificaten is op gans de instal van 10 000 kwh is 260 euro(op een jaar) we hebben de panelen met onze zuurverdiende centjes betaald, geen lening dus, we hebben geen belasting vermindering, en nu betalen we 952 euro prosumententax op jaarbasis, dus onze panelen geraken vrijwel niet terug betaald, btw ik heb voor deze instalatie 24 000 euro neergelegd.... had ik het ooit geweten, had ik ze nooit aangekocht.