Nooit zoveel drugslabs opgerold als in 2016: "Het zijn allemaal professionele installaties"

De ontmanteling van een drugslabo in juli 2016 in Genk.
Mine Dalemans De ontmanteling van een drugslabo in juli 2016 in Genk.
In 2016 werden 46 clandestiene drugslabo's ontmanteld of dumpingplaatsen ontdekt in België, bijna allemaal in de grensstreek met Nederland. Dat aantal is nagenoeg een verdubbeling in vergelijking met het jaar voordien, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). "Hobbykoks in een caravan vinden we niet. Het zijn allemaal professionele installaties."

"Ergens in Vlaanderen is alweer een drugslab volop aan het draaien: afgelopen week alleen al is er op zes verschillende plaatsen chemisch afval gedumpt", zegt Natalie Meert (36), forensisch deskundige van het laboratorium Drugs van het NICC. Een paar voorbeelden haalden de krant: zondag werden in Balen vijftien vaten gevonden in een bergruimte achter een leegstaande woning, vrijdag waren er al zo'n vijftig gelijkaardige vaten van veertig liter chemisch afval op een afgelegen terrein in Neerpelt ontdekt. Woensdag struikelde een wandelaar op de heide in Overpelt nog over een dertigtal blauwe en zwarte plastic tonnen.

De Clan Lab Response Unit (CRU) is op al die plekken geweest en iedereen daar weet: als er afval wordt gedumpt, is ergens een labo actief.binnenkort vinden ze weer een drugslab, waarschijnlijk in één van de gemeenten bij de Nederlandse grens in de Kempen en Limburg. Want daar ligt nog altijd het brandpunt van de drugsproductie, van waaruit XTC (mdma) en speed (amfetamine) naar overal in Europa vertrekken. "We hadden vorig jaar maar twee dossiers die niét uit de grensstreek kwamen", zegt Meert.

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu voor maar 1 euro!