Nooit geziene wachttijden in de bouwsector

rv
Door overvolle orderboeken van aannemers, lange leveringstermijnen en een tekort aan personeel, is er een nog nooit eerder geziene krapte op de markt voor eengezinswoningen. Dat blijkt vandaag uit een rondvraag van De Tijd. 

In de eerste vier maanden van dit jaar waren er volgens de notarissen 8 procent meer verkochte woningen dan in dezelfde periode van 2018. Veel van die woningen moeten worden gerenoveerd. Dat zet de bouwsector onder grote spanning.

De orderboeken van aannemers zitten nog vol tot het einde van dit jaar, terwijl dat twee jaar geleden niet langer dan drie à vier maanden was. Daar komt nog eens bovenop dat er een tekort aan mensen en materiaal is. Dat leidt dan weer tot hogere prijzen voor bouwmateriaal. Cijfers van de Nationale Bank geven aan dat de verkoop van bouwmaterialen in het eerste kwartaal van dit jaar met 12,7 procent is toegenomen.

Steeds meer werven dreigen in ons land vertraging op te lopen of stil te vallen, klinkt het in De Tijd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Thomas Anderson

  Aanslag op uw lijf en op uw bankrekening!

 • Cor Dierckx

  Nog een paar jaar en dan komt de grote val wie zal al die nieuwe appartementen en huizen gaan kopen en bewonen? Immigranten hebben geen geld en het OCMW zal het allemaal niet kunnen blijven betalen.Of zoals B.D.W.voor heeft index afschaffen en pensioen na dat je alles opgeleefd hebt en werken tot 80.

 • Gino Denil

  Als jongere nu moeten kiezen voor een job. Dan moet je er wel rekening mee houden dat je het moet uithouden tot na je 67, mogelijks zelfs 70. dan vallen er al veel beroepen weg natuurlijk.

 • Paul Boutsen

  Weer een gevolg van de onzekerheid in de vele domeinen die de Vlaamse overheid heeft gecreëerd. Mag er nog gebouwd worden over 5 jaar, welke nieuwe pestregeltjes gaat men invoeren, wat met energietoevoer....?

 • eric brack

  ik heb jaren in de renovatie van gebouwen gestaan en ik kan u alleen maar zeggen dat , als men deze mensen veel beter zou betalen dat het geen knelpunt beroep meer zou zijn, maar daar wringt het schoentje ! kan er iemand anders eens even komen uitleggen dat een minister post nooit een knelpunt beroep is geweest en zal zijn ?