Nooit eerder zo weinig bestuurders tegen de lamp gelopen tijdens BOB-campagne

Photo News
In totaal 2,7 procent van de 324.468 gecontroleerde bestuurders reed onder invloed van alcohol en drugs tijdens de voorbije BOB-zomercampagne. Dat is het laagste niveau ooit tijdens een BOB-zomercampagne, ondanks het euforische WK voetbal. "De resultaten zijn bijzonder bemoedigend en geven aanleiding tot optimisme", klinkt het bij de federale politie.

Tijdens de afgelopen bijzonder warme zomer, ideaal voor barbecues en feestjes met vrienden, en die in het teken stond van het WK voetbal, werden van 8 juni tot 3 september bestuurders overal in België onderworpen aan controles aan rijden onder invloed van alcohol en drugs.

De positieve tendens van de vorige editie lijkt dus te worden bevestigd, aldus de federale politie. In 2017 reed 3,1 procent van de 330.245 gecontroleerde bestuurders onder invloed. In 2016 was 3,2 procent van de gecontroleerde bestuurders positief, in 2015 bedroeg dit 3,5 procent en in 2014 nog 4,2 procent.

Doden en gewonden

Een minpunt stipt het verkeersveiligheidsinstituut Vias aan: het hoge aantal positieve bestuurders na een ongeval met doden of gewonden (bijna 10 procent). Het bewijs van de totale onverzoenbaarheid van auto rijden en alcoholgebruik.

De strijd tegen rijden onder invloed blijft een dagelijkse prioriteit van de politie. Bestuurders moeten beseffen dat ze op ieder moment kunnen worden gecontroleerd, waarschuwt de federale politie nog. 

In Vlaanderen werden tijdens de drie maanden van de BOB-zomercampagne 219.922 testen uitgevoerd waarvan er 2,50 positief bleken (221.771 en 2,9 procent positief in 2017). In Brussel werden 22.673 testen afgenomen waarvan 2,78 procent positief (27.742 en 3,2 procent in 2017). In het Waals Gewest leverden 81.873 testen 3,31 procent positieve resultaten op (80.732 en 3,8 procent positief in 2017).

De strijd tegen rijden onder invloed blijft een dagelijkse prioriteit van de politie. Bestuurders moeten beseffen dat ze op ieder moment kunnen worden gecontroleerd, waarschuwt de federale politie nog.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Vaneigens

  Veel controles? Ik ben ze nooit tegen gekomen...

 • Wilfried Ankaer

  Spijtig, want dan gaan ze de limiet weer moeten verlagen om dezelfde opbrengst te verkrijgen en moegen we straks niks meer drinken.

 • David Geldermans

  Haha ja dat denken ze... maar hoeveel mensen ontwijken controles dankzij apps zoals waze?

 • George Verbeek

  Laat ons hopen dat het klopt, en dat het niet is door minder vaak een minder goed te controleren wegens de besparingen... bijvoorbeeld minder controles in de avond en nacht

 • Ludwig Vanden Boer

  Ik heb deze zomer door omstandigheden 8000 kilometer moeten rijden, zowel tijdens de dag als de nacht. Ik heb 1 controle gezien en ben 0 maal gecontroleerd. Ik heb in de 40 jaar dat ik rijd 1,5 miljoen kilometers afgelegd dat ik kon gecontroleerd worden. Niet door automatisch werkende toestellen, door politieagenten dus, ben ik op die tijd 2 maal gecontroleerd. Waar is de tijd van de Rijkswacht met minstens 2 statische controle-uren per acht uren buitendienst. Mag niet van de privacy?