Noodvoeding kerncentrale Tihange 1 lag maandenlang onopgemerkt uit

Kerncentrale in Tihange.
REUTERS Kerncentrale in Tihange.
Een stroomcircuit dat dient als back-up om de kerncentrale Tihange 1 indien nodig veilig tot stilstand te brengen, heeft vier maanden lang onopgemerkt zonder stroom gezeten. Er is nog een tweede back-upcircuit, maar dat lag drie weken uit voor onderhoud. De twee circuits mogen eigenlijk niet gelijktijdig zonder stroom zitten. 

De federale nucleaire waakhond Fanc meldt het incident op zijn website. Het is ingedeeld op niveau 1 van 7 op de INES-schaal, wat betekent dat het om niet meer dan een "afwijking" gaat.

Er is dan ook geen gevaar geweest, zegt een woordvoerster van Engie Electrabel. "Er is daarnaast immers nog een noodsysteem op dieselgeneratoren", legt ze uit. "De gebeurtenis heeft geen enkele impact gehad op de bevolking, de werknemers of het leefmilieu", zegt ook het Fanc.

Back-ups

Voor het geval er een probleem is met de normale externe elektrische voeding van de reactor, bestaat er een tweede externe elektrische voeding. Die bestaat uit twee redundante circuits. Dat systeem zorgt ervoor dat de centrale van elektriciteit wordt voorzien, zodat een veilige stilstand kan worden gegarandeerd. De voorschriften vereisen dat er te allen tijde ten minste een van beide circuits van elektriciteit wordt voorzien.

Op 20 oktober 2018, tijdens de periodieke stilstand van de reactor van Tihange 1, heeft Engie Electrabel tijdens een inspectie echter vastgesteld dat een van beide circuits niet van stroom was voorzien. Onderzoek wees uit dat dit al het geval was sinds 16 juni, de dag van het laatste onderhoud van dat circuit. "Bij de terugschakeling moet iets verkeerd gegaan zijn", zegt de woordvoerster van Engie.

Daarnaast stelde de uitbater vast dat ook de stroomtoevoer naar het tweede circuit van die tweede externe elektrische voeding onderbroken was tijdens het periodieke onderhoud van dat circuit, dat plaatsvond tussen 23 juni 2018 en 14 juli 2018. Daardoor waren beide circuits van die tweede elektrische voeding gedurende die periode onbeschikbaar, wat in strijd is met de regelgeving.

Bekijk ook:
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Niet het incident op zich is verontrustend, wel het feit dat het maandenlang onopgemerkt is gebleven.

 • Albert De Vries

  De verzekeraars in ons land vinden de risico’s op ernstige incidenten zo groot dat ze de Belgische kerncentrales niet meer willen verzekeren, zelfs niet een klein beetje. Alle Belgische kerncentrales samen zijn nu maar voor 1,5 miljard verzekerd. Voor de rest van de kosten en de miserie zal de belastingbetaler opdraaien. En de kosten van een zware kernramp in Doel kunnen oplopen tot 1400 miljard euro. Nog meer uitleg nodig ?

 • Otto-Jan Rongewaard

  De vraag is niet of er iets gaat mislopen met de Belgische kerncentrales in prive-beheer, maar wanneer.

 • Baldr VanHoek

  Prachtig toch. We kunnen effectief zonder kerncentrales en politici hebben het ongewild in hun beleid ook al opgenomen. Maw dit beleid is ongewenst groener dan dat bewindvoerders ooit hadden gedacht. Er zijn geen verkiezingen nodig om groen aan de macht te krijgen. Ze zijn al groener dan groen bezig. Wellicht gaan ze daarna nog groener lachen dan iedereen ooit kon vermoeden.

 • guido vermeyen

  Die centrale gaat er op een blauwe maandag er niet meer staan, geen mens zou dat opmerken, België is een slaaplandje....hier een initiatief nemen wordt juridisch telkens in de grond geboord.