Noodplan voor luchtvervuiling: gratis openbaar vervoer en rijverbod bij erg slechte luchtkwaliteit in Brussel

Illustratiebeeld.
Shutterstock Illustratiebeeld.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft vanaf vandaag een nieuw noodplan voor verontreinigingspieken. Bij zware luchtvervuiling maakt de hoofdstad het openbaar vervoer gratis, wordt de hoogste alarmdrempel overschreden mogen enkel nog auto's met minstens drie personen aan boord de stad in, meldt Leefmilieu Brussel.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft al sinds begin dit jaar een noodplan voor verontreinigingspieken. Dat plan wordt vanaf vandaag op een aantal punten bijgestuurd. Zo houdt de hoofdstad nu ook rekening met het PM2.5 (fijnstofdeeltjes met een aerodynamische diameter van 2,5 micrometer), naast de grotere fijnstofdeeltjes PM10 en stikstofdioxide. Die grotere deeltjes worden al sneller door een combinatie van neerslag en zwaartekracht neergeslagen. Kleinere fijnstofdeeltjes blijven langer aanwezig in de atmosfeer. 

Verder springen vooral het gratis openbaar vervoer en het autoverbod in het oog. Wanneer de luchtvervuiling de drempels één en twee bereikt, dan zijn de Brusselse metro, tram en bussen van de MIVB volledig gratis, net als de deelfietsen van Villo. Bovendien mag geen enkel voertuig het Brussels gewest nog in vanaf drempel twee, behalve als er minstens drie personen in de auto zitten. Voor onder meer personen met een handicap is een uitzondering voorzien.

Tot slot is het noodplan niet langer beperkt tot de winterperiode. Ook als de verontreiniging in andere seizoenen piekt, kan Brussel het noodplan activeren.
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marc ledure

  Als ge naar de autokeuring gaat en u bent er door voor uwe CO wat is er daar mis aan.

 • Joris Verberckt

  In Zwijndrecht legt de gemeente een eigen busdienst in tussen de beide deelgemeenten met een frequentie van een half uur en die is volledig gratis.

 • Marc Statham

  JAN krommentak, een Euro 4 is geen 16 jaar oud, mijn vrouw rijd met een Euro 4 en is van Bouwjaar 2010

 • pietertje Kamp

  Iedereen gewoon thuisblijven, camions omkeren en niet leveren, leg bruxelles maar plat. De enige die men treft zijn de shoppende ambtenaars en politici.

 • guy perain

  Als ze eens zouden beginnen met op tijd te rijden en het aanbod vergroten, ook buiten de spitsuren, zou al veel mensen naar het openbaar vervoer doen overstappen!!