Noodopvang voorbij: dakloze gezinnen willen kamp bouwen op Kunstberg

Verschillende thuisloze gezinnen met kinderen hebben vandaag op de Kunstberg in Brussel verzamelen geblazen. Ze willen er een kamp opzetten na hun laatste nacht in de noodopvang van Samu Social, de hulporganisatie voor daklozen in Brussel. De winteropvang was al op 25 april opgehouden.

Volgens de groep zelf gaat het om een tachtigtal mensen, onder wie vijftig kinderen. Ze hebben opgeroepen om tenten, voedsel en benodigdheden mee te brengen. De gezinnen weigeren een pand te kraken en eisen een structurele oplossing.

Francken

"De kwetsbaarste gezinnen zijn Roma", zegt de Franstalige kinderrechtencommissaris Bernard De Vos. "Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil ze wel onderdak bieden, maar enkel in het kader van een terugkeer naar hun land.

Steeds weer nieuwe noodoplossingen kosten zeker meer dan een structureel plan

Bernard De Vos

Geweld en vervolging

"Deze families hebben niets en als ze teruggestuurd worden, zullen ze onderworpen worden aan geweld en vervolging. Dan nemen ze de eerste bus terug naar België. Steeds weer nieuwe noodoplossingen kosten zeker meer dan een structureel plan", klinkt het nog.