Noodkreet van vader: “Vang mijn dochter alstublieft op of ze pleegt zelfmoord”

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
De vader van een 15-jarig meisje is radeloos. Door de wachtlijsten is er nergens plaats voor zijn suïcidale dochter. Dat meldt Het Nieuwsblad vandaag. Ook De Standaard bericht over de zaak.

Het meisje wordt opgevangen in de crisiszorg. Een opname op die afdeling is tijdelijk en alleen bedoeld om een crisisperiode te overbruggen. Donderdag moet ze terug naar huis. "We kregen al een keer uitstel, nadat ik in al mijn radeloosheid leugenachtige verklaringen had afgelegd bij de politie", zegt de vader. "Ik liet een proces-verbaal opstellen waarin ik aankondigde dat ik met mijn dochter uit het leven zou stappen. Niet om dat echt te doen, wel in de hoop op een snellere oplossing.”

Het meisje probeerde al een keer een einde te maken aan haar leven. Volgens haar vader zijn haar suïcidale gedachten de jongste tijd verergerd. "Ze geeft duidelijk aan dat ze, eenmaal buiten, haar zelfmoordplan zal uitvoeren."

Wachttijd zes maanden tot een jaar

De vader ging aankloppen bij ­diverse instellingen die ambulante begeleiding en residentiële zorg aanbieden, maar kreeg te horen dat zijn dochter zes maanden tot een jaar moet wachten voor ze kan worden opgenomen. 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bezorgde de vader contactgegevens van de netwerkcoördinator geestelijke gezondheidszorg. Volgens de minister blijft een vraag om crisisopvang nooit uit slechte wil onbeantwoord. Ze legt het knelpunt bij het kluwen die de zorgsector is.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alida Versluys

  Niet alleen in be maar ook in nl gebeurt dit ........... vaak komt hulp te laat voor deze mensen in het moeilijkste van hun leven En dan zelfmoord willen plegen en dan nergens geen hulp kunnen krijgen om beter te kunnen worden zeer triest dit hoe deze vaak hulpzoekenden aan hun lot worden over gelaten moet niet kunnen dat ze een jaar misschien langer moet wachten Voor dat ze geholpen kunnen hoop dat deze mensen wie het ook ooit mee maakt In het leven gauwer geholpen kunnen worden

 • jovany david

  Tijd voor echt verandering, tijd om voor onszelf te zorgen, tijd dat de Vlaming op straat komt en duidelijk maakt dat onze centen naar onze mensen moeten gaan.. Als we ooit overschot hebben zoals Nederland, dan kan je gulle gever spelen, nu niet! Tijd voor VB.. Is dit een antwoord op alles, neen, maar Vlamingen zullen wel voorrang krijgen met Vlaams belastinggeld.. En daar gaat het om!!

 • Elke Verbeeck

  Zo herkenbaar. Hoog tijd dat we onze krachten bundelen, onze stem als ouder en van ons kind laten horen!

 • Kelly Van Nuffelen

  Ook wij zitten in de zelfde situatie en wachtende voor een opname, we krijgen idd overal te horen dat het niet meer voor dit jaar zal zijn. Ook wij hebben al genoeg aangegeven de situatie niet meer aan te kunnen met ons kind en bang zijn voor wat als het nu echt te veel word voor haar of voor ons... Het is en blijft u kind, en wij zien haar super graag, maar hoeveel kan je als ouder nog dragen. Ze is nog maar 10 jaar maar heeft het ontzettend zwaar

 • Francine vanderstraeten

  Mijn opmerking zal geen oplossing zijn, maar ik stel mij toch de vraag wat is er mis met de jeugd om zo suïcidaal te zijn? Zou het ook niet een beetje onze maatschappij zijn?