Nog twee bijkomende legionella-besmettingen in Gent

Een legionella-test.
BELGA Een legionella-test.
Het Agentschap Zorg en Gezondheid meldt twee nieuwe besmettingen met legionella, beiden hebben een duidelijke link met het Gentse havengebied. De eerste verblijft thuis. De tweede is opgenomen in het ziekenhuis, maar niet op intensieve zorgen. In totaal zijn er nu al 32 besmettingen geteld sinds de legionella-uitbraak werd gemeld op 10 mei. Twee slachtoffers zijn overleden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Beide nieuwe patiënten kregen hun eerste ziekteklachten op 21 mei, daags na de persconferentie waarop het Agentschap het onderzoek naar de oorsprong van de besmetting heeft toegelicht. Eerder vandaag raakte al bekend dat er een 30ste patiënt was bijgekomen met legionellabesmetting in de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem. Die man kreeg de eerste ziekteklachten op woensdag 22 mei, maar ligt niet op intensieve zorgen.

Vorige week overleden twee mensen na de legionellabesmetting. Er zijn 11 patiënten thuis, 19 liggen in het ziekenhuis, van wie vier op intensieve zorgen, maar niet in levensgevaar. Gegevens over de nieuwe patiënten “wijzen er opnieuw op dat Zorg en Gezondheid op het juiste spoor zit om de bron van de besmettingen in de zuidelijke Gentse kanaalzone te zoeken”, zegt de woordvoerder.

In vijf bedrijven met koeltorens in de Gentse kanaalzone is Legionella peumophila gevonden, de soort waarvan de slachtoffers rond Evergem ziek geworden zijn. Bij twee bedrijven ging het om hoge concentraties. De stalen van de vijf bedrijven worden genetisch onderzocht door een gespecialiseerd labo. Als het labo kan aantonen dat de bacteriën volledig genetisch overeenkomen met die bij de patiënten, is er zekerheid over de bron van de besmetting. Die resultaten worden rond 3 juni verwacht, maar intussen hebben de bedrijven desinfecties uitgevoerd.

Incubatietijd

“Hoewel we niet helemaal kunnen uitsluiten dat er geen actieve bron van besmetting meer is, zijn de nieuwe patiënten nog altijd mogelijk besmet in het verleden, vóór de eerste 17 bedrijven gedesinfecteerd werden”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

De eerste patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. De incubatietijd van legionella is maximaal 19 dagen, maar meestal tussen 2 en 10 dagen. De nieuwe patiënten deze week bevestigen dat er een langere periode van besmetting moet geweest zijn, stelt het agentschap. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Verhelst

  Vanwaar de gratuite bewering dat besmette bedrijven niet zullen aangepakt worden? Het is ook niet omdat er legionella wordt aangetroffen dat zij de oorzaak zijn van het probleem, enkel DNA analyse kan dit bevestigen.

 • FRANS CORNELIS

  Dat is een van de oorzaken door de "LEZ" zones , nu komt er te weinig stikstof en de rest in de lucht , daar voor klikte die bacterie aan de vuiligheid en verdween , maar door een gebrek aan deze kan dat niet meer , en zodoende zoekt men ander slachtoffers.

 • willem merken

  En wat is een hoge concentratie?? 1 of 100.000 per mililiter?

 • Kees Vink

  Was te verwachten dat er voor verkiezingen geen resultaten van testen en namen van bedrijven zouden genoemd worden. Zal weer in de doofpot gestoken worden.

 • willy Adriaenssens

  begrijp wie begrijpen wil, men kent de bedrijven met hoge concentraties maar doet er niets aan .De namen worden ook niet bekent gemaakt ,het is weer een kwestie van geld .Liever een deel van de bevolking ziek maken dan maatregelen te treffen dit is typisch Belgisch.