Nog te weinig zonnepanelen op Vlaamse daken

Pixabay
Op de Vlaamse daken liggen nog te weinig zonnepanelen. Dat blijkt uit een analyse van het Vlaams Energieagentschap (VEA) naar het zonnepotentieel op de ruim 2,5 miljoen daken in Vlaanderen. Minister van Energie Bart Tommelein roept iedereen op om een tandje bij te steken.

Volgens het energieplan van Tommelein moeten zonnepanelen in Vlaanderen tegen eind 2020 goed zijn voor een vermogen van in totaal 3.700 megawatt (MW), terwijl onze daken in theorie tot wel 57.000 MW aankunnen. Uit de analyse van het Energieagentschap blijkt dat we met een totaalvermogen van ruim 2.500 MW aan geplaatste zonnepanelen, aan 4,4 procent van het zonnepotentieel komen. Om de doelstelling van 2020 te halen, moeten we dat percentage opkrikken tot 6,5 procent.

Centrumsteden

Vooral in de centrumsteden is het potentieel nog het grootst, zo stelt het VEA. Zo wordt in Antwerpen slechts een benuttingsgraad van 2,9 procent opgetekend, terwijl ook onder meer Leuven (3,1 procent), Mechelen (3,4 procent), Gent (3,6 procent), Kortrijk (3,7 procent) en Brugge (3,9 procent) onder het gemiddelde liggen.

Op het niveau van de provincies zijn het West-Vlaanderen (3,8 procent), Vlaams-Brabant (3,8 procent) en Oost-Vlaanderen (4,1 procent) waar er nog plek te over is op geschikte daken. Limburg legt met 6,6 procent de beste benuttingsgraad voor. Zo goed als alle steden en gemeenten in de provincie doen het beter dan het gemiddelde. Ook Antwerpen scoort met een zonnepotentieel van 4,6 boven het gemiddelde.

Dat is ook te merken aan de top tien van gemeenten waar het zonnepotentieel van de daken het best benut wordt. Acht daarvan zijn Limburgs, de overige twee gemeenten zijn Antwerps. Dilsen-Stokkem (10,5 procent) is de absolute koploper. Het Limburgse Opglabbeek (10,4 procent) en het Antwerpse Wijnegem (10,3 procent) vervolledigen de top drie.

Aanmoediging

Tommelein feliciteert de steden, gemeenten en provincies met de inspanningen die ze al geleverd hebben, maar merkt op dat er nog veel ruimte is voor verbetering. "Ik wil hen vooral aanmoedigen om nog meer bedrijven, scholen, verenigingen en zoveel mogelijk inwoners te overtuigen van het belang van hernieuwbare energie", zegt de minister. "Zonne-energie is voor de meeste gebouwen haalbaar en bovendien bijzonder interessant."

Hij wijst daarnaast ook nog eens op de zonnekaart (energiesparen.be/zonnekaart) van het VAE, waarop voor elk gebouw een schatting terug te vinden is van wat zonne-energie kan opleveren. De website werd ondertussen al door meer dan 550.000 mensen bezocht. 
88 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Koen Van Crombruggen

  We mochten toch geen PV cellen leggen want de netbeheerders weten geen weg met al die elektriciteit naar eigen zeggen, daarom hebben ze het procumententarief laten invoeren vie bevriende politici en hun stromannen. Ons ken ons, en natuurlijk zijn zij rijkelijk betaald via die verdoken gemeentebelastingen. Wel ik ga de netbeheerders een dient bewijzen door mijn panelen te verwijderen. Tommelein, ik kan natuurlijk niet voor iedereen goed doen.

 • Koen Van Crombruggen

  Beste mensen, niet doen. Wij betalen ons arm aan het illegale procumententarief ingevoerd door contractbreuk. Dat kost om 7 keer meer in onze nulenergiewoning dan we voor gas zouden moeten betalen in een passiefhuis. Dat zegt genoeg zeker. En de bedrijven met hun grote installaties betalen niets. maffia.

 • Jos Temmerman

  Tuurlijk leg er nog wat bij,de gewone man die geen heeft zal ze wel betalen op zijn factuur.

 • Mario Bocque

  Het was toch weer zo mooi afgeschilderd...het plaatje om zelf (stroom)voorzienig te zijn, tot je er zelf hebt. En dat is veel minder dan gratis stroom. Ik noem dat gewoon bedrieglijke praktijken. 2 keren betalen voor niets.

 • raf peeters

  @Jef Lois ,je ook laten vangen hè jongen ,ik betaal nog geen 550€ op een jaar en heb geen panelen ,gewoon een kwestie uit je doppen kijken bij de aanbieders en de goedkoopste leverancier eruit te halen.