Nog steeds wachten op stemresultaten door ict-problemen

BELGA
Ruim 24 uur na het sluiten van de stembussen zijn nog steeds niet alle resultaten bekend. Door informaticaproblemen blijven de voorkeurstemmen uit in Brussel. Op enkele plaatsen elders zijn ook problemen. Binnenlandse Zaken hoopt dat er vanavond nog een oplossing komt. Voor morgennamiddag zullen er geen officiële verkiezingsresultaten bekend zijn voor de Duitstalige gemeenschap.

Naast de problemen in Brussel is het ook wachten op de definitieve resultaten voor de Kamer in Oost-Vlaanderen. Volgens de laatste stand van zaken neemt sp.a alsnog een zetel over van N-VA, waardoor Fatma Pehlivan verkozen is, en niet Joris Nachtergaele (N-VA).

De Gentse schepen Sofie Bracke (Open Vld) zei dat de resultaten van de laatste twee Gentse bureaus "Om 16 uur werden doorgestuurd naar Binnenlandse Zaken, waardoor er niets meer in de weg staat om de voorkeursstemmen vrij te geven". Maar om 21 uur waren de voorkeursstemmen van de Gentse kandidaten voor zowel de Kamer als het Europees parlement nog steeds niet vrijgegeven.

Ook op sommige plaatsen Wallonië zijn er problemen. De voorzitter van het belangrijkste verkiezingskantoor van het kieskanton Eupen, Rolf Lennertz, heeft vanavond gezegd dat er voor morgennamiddag geen resultaten bekend gemaakt zullen worden. Zondag deed zich al een groot technisch probleem voor. En nu blijkt er ook een probleem te zijn bij de telling van de resultaten.

Door de problemen kan het nog alle kanten uit, zegt Lennertz. Hij gaf nog mee dat de leden van het kiesbureau morgen opnieuw zullen vergaderen om 16 uur.