Nog steeds geen witte rook na sociaal overleg bij skeyes, maar acties onwaarschijnlijk

Photo News
Het sociaal overleg bij luchtverkeersleider skeyes heeft ook vandaag nog geen witte rook opgeleverd. De onderhandelingen tussen directie en vakbonden worden op 24 juni voortgezet, zo werd bij skeyes vernomen. Aan vakbondszijde valt te horen dat de gesprekken traag vooruitgaan en dat er nog een hele weg te gaan is.

Begin mei sloot de directie voor de tweede keer een sociaal akkoord met één vakbond, de socialistische ACOD. De christelijke vakbond ACV-Transcom en de liberale VSOA ondertekenden de voorstellen niet. Zij vinden dat het akkoord geen structurele oplossingen biedt en dat er nog te veel onduidelijkheden zijn. Ze klagen al langer over een structurele onderbezetting bij skeyes, met nefaste gevolgen voor de werkdruk en de balans tussen werk en privéleven van het personeel.

Geen heronderhandeling

Volgens ACV-vakbondsman Kurt Callaerts van ACV-Transcom "zit er wel wat beweging" in de gesprekken. Maar hij blijft bij de eerder geuite kritiek op de akkoorden. "Dat zijn voor ons nog altijd geen akkoorden. Er zitten heel wat problemen in die we bijgesteld willen zien, en ook zaken waarmee we helemaal niet akkoord gaan", zei Callaerts vandaag.

De directie had eerder al gezegd dat er van een heronderhandeling van het sociaal akkoord geen sprake zou zijn. Het overleg dient volgens de directie van skeyes alleen om de teksten concreet uit te werken. De christelijke vakbond zal zich de komende dagen intern beraden, in de aanloop naar de volgende vergadering met de directie. 

Acties?

Dat het snel tot acties zou komen, bijvoorbeeld tijdens de vakantie-uittocht, lijkt echter onwaarschijnlijk. 

Er kwam immers veel reactie op een werkonderbreking van de luchtverkeersleiders op 16 mei, waardoor er ruim drie uur lang geen vluchten konden opstijgen of landen in België. Voor vele luchtvaartbedrijven was dat de spreekwoordelijke druppel. Onder meer Brussels Airport, Brussels Airlines en TUI fly Belgium stapten naar de kortgedingrechter om dwangsommen te eisen indien de dienstverlening van skeyes nog verstoord zou zijn. De pleidooien zijn op 18 juni gepland. 

Vorige week verklaarde de ondernemingsrechtbank van Luik zich onbevoegd in een zaak van bedrijven actief op de luchthaven van Luik tegen skeyes. Die zaak verhuist naar de rechtbank van eerste aanleg. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Braeckmans

  En dat blijft maar duren! President Reagan zei toen er een landelijke staking was van de luchtverkeersleiders: 'morgen allemaal aan het werk of jullie vliegen buiten'. Hij heeft ze buiten gesmeten, alles hens aan dek geroepen (gepensioneerden, militairen, en anderen die er verstand van hadden) en het was miserie voor de komende drie weken. En daarna was alles terug ok. Hier is men aan de dialoog en men blijft maar ja-en en nee-en.

 • Eric De landtsheer

  Jep, daardoor verleden maand 8 uur later op bestemming gekomen maar in Hongkong heb ik het me niet laten spijten en daarna kunnen doorvliegen naar de Filippijnen. Vgende keer wel Schiphol

 • Guy Diels

  Al mag het mank lopen tussen de werknemers en de bazen, ik vindt het niet kunnen dat ze daar voor staken. Het wordt tijd dat het Parlement een wet goedkeurt die verbied van te staken voor sociale beroepen!!! Al de beroepen die werken met en voor de mensen samen brengen op een lijst waarmee staken verboden wordt. Laat de vakbondsafgevaardigden hun werk doen en laat de werknemers verder werken. Het is telkens de kleine man die de dupe ervan is van al dat werk neerleggen.

 • André Gijbels

  Ik verwacht weeral een staking tegen het groot verlof