Nog slordige 2,3 miljoen ton asbest in omloop

ANP
Momenteel is er naar schatting nog 2,3 miljoen ton asbesthoudend materiaal in omloop. Dat zegt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). 

Toen ontdekt werd dat asbest kankerverwekkend is, werd het gebruik ervan verboden. Maar tot twintig jaar geleden werd het gebruikt in bijna alles: daken, gevelbekleding, bloembakken, ... En daarom is er nu nog steeds veel asbesthoudend materiaal in omloop. “Naar schatting gaat het over 2,3 miljoen ton in bijvoorbeeld gebouwen”, stelt Jan Verheyen van OVAM aan VTM Nieuws. “Daarnaast is er ook nog 40.000 kilometer aan nutsleidingen ondergronds.” 

Volgens OVAM zal het zonder actie nog tot zeker 2070 duren vooraleer al dat asbest op een natuurlijke manier verdwenen is uit onze gebouwen. Het roept op tot actie en werkt zelf aan een asbestafbouwplan dat ze binnenkort zullen voorleggen aan de Vlaamse regering. “Zo willen we Vlaanderen asbestvrij maken tegen 2040.”
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna Vandenberg

  De asbest loodsen en daken zijn ook met veel subsidies gebouwd. Van in de jaren zeventig waren er al studies dat asbest kankerverwekkend tot 1996 werden bedrijfsgebouwen opgetrokken met bouwmaterialen waarin asbest verwerkt was. De milieupartijen hebben altijd gezwegen ook nu nog. Hoeveel politici zijn hun centjes gaan ontvangen bij Eternit en werd de wetgeving op maat geschreven.

 • Joery Goubert

  Wat met ons dak is nog in goeie staat, je mag het niet eens reinigen. Das toch belachelijk. Ik moet dat met product laten saneren, wat niet helpt en niet hetzelfde resultaat is.

 • JAN krommentak

  Ik stel mij de vraag of die firma die verantwoordelijk is voor dit alles of die mee betaald aan die opruiming tenslotte streek ze jaren lang de winsten op van deze producten wetende dat dit gevaarlijk spul was !

 • Dany Herman

  In alle oude vuilnisbelten zit er volop asbest maar maak een begin met alle daken waar volop asbest golfplaten op liggen te vervangen ipv te wachten tot brand het verspreid

 • Georges Vande Velde

  Waarom is reageren op bepaalde onderwerpen niet mogelijk.op nieuws uit de Regio is reageren via de nornale weg niet mogelijk.