Nog nooit zoveel volk in sportclub, nog nooit zo'n nood aan trainers

Een personal trainer in een fitnessclub samen met zijn cliënte.
thinkstock Een personal trainer in een fitnessclub samen met zijn cliënte.
Liefst 1.417.428 Vlamingen waren in 2018 aangesloten bij een sportclub, dat is het hoogste aantal ooit. Tegelijk is de nood aan trainers nog nooit zo nijpend geweest. Dat blijkt uit cijfers van Vlaamse Sport­federatie, waarover Het Nieuwsblad vandaag bericht.

"Het cijfer lag nooit hoger", zegt ­Sophie Cools van de Vlaamse Sport­federatie, de koepel boven de sportclubs en ­-federaties. "Eén op de vijf Vlamingen is ingeschreven bij een sportclub. Dat is enorm. Op vijf jaar tijd gaat het om een stijging met liefst 15 procent." De stijging doet zich overal voor, bij mannen én vrouwen en in alle leeftijdscategorieën.

Het aantal trainers groeit ook (er zijn er nu 66.500), maar niet tegen hetzelfde tempo. Zowat elke sportfederatie kampt met een tekort: alles samen staan minstens 1.300 vacatures open. 

De wet die trainers sinds vorig seizoen de mogelijkheid biedt tot 500 euro per maand onbelast bij te verdienen, helpt, maar om te voorkomen dat de clubs en federaties echt in de problemen komen, is meer geld nodig voor opleiding van trainers en voor extra sportinfrastructuur, aldus Cools.

Sportende vrouwen.
thinkstock Sportende vrouwen.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • robrecht Peeters

  waar komen deze cijfers vandaan want als men wat rondkijkt dan lijkt dit toch een enorm aantal of worden kinderen op de een of andere manier automatisch lid van zulk een clubske

 • Patrick Vanschoonlandt

  Meer trainers = ok, maar dan wel geschoolde ! Iedereen kan zich personal trainer noemen, zelfs iemand die zelf nog maar 3 maand gaat fitnessen. Een PT inhuren die je niet behoed voor blessures, geen analyse doet van jouw lichaam, niet luistert naar jouw verleden ivm blessures e.d. ... een gevaarlijke situatie waar (vele) mensen aan ten prooi zullen vallen, maar is waarschijnlijk wel goedkoper. Altijd een gediplomeerde PT kiezen! Uiteindelijk leg je je lichaam/gezondheid in zijn handen.

 • marc Deglin

  als er veel nieuwe leden zijn , komt er veel meer geld binnen door de inschrijvingsgelden - lidkaarten - consumpties - enz ; en dan het lef te hebben om meer geld te vragen aan de belastingbetalers ? verplicht de duurbetaalde sporters ( voetballers, wielrenners, enz) tenminste 5% van hun riante lonen te betalen aan de sportgroepen. de belastingbetaler heeft genoeg betaald , voor ons is er géén geld meer.

 • Pieter Verhulst

  Nog een gek fenomeen van onze vooruitgang. Vroeger was de turnleerkracht degene die geen andere richting aan kon en net niet sportief of getalenteerd genoeg was voor een sportcarrière, nu veel geld te rapen door mensen 1 op 1 te zeggen hoe ze moeten fietsen, lopen, push ups moeten doen.