Nog nooit zoveel medicijnen te kort in ons land

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nog nooit waren er in ons land zoveel medicijnen te kort. Maar liefst 428 medicijnen zijn niet meer te verkrijgen. Dat blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS opvroeg bij de Apothekersbond. Het gaat vooral om een tekort aan bloedverdunners.

Het tekort heeft te maken met grondstoffen: die zijn er niet voldoende en daardoor kunnen niet alle medicijnen gemaakt worden. Bovendien worden ook veel medicijnen geëxporteerd, waardoor er niet genoeg geneesmiddelen overblijven in ons land.

Eind vorig jaar trok de Apothekersbond al aan de alarmbel, toen waren er 400 medicijnen te kort. De Apothekersbond pleit dan ook voor een Europese aanpak om het probleem op te lossen.

Nieuwe wet

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt dat we de tekorten niet mogen overdramatiseren, omdat er in vele gevallen generische varianten zijn of andere merken. Trouwens: vorig maand is in het parlement ook een wet gestemd die voorrang moet geven aan Belgische patiënten bij de levering van geneesmiddelen en die wet wordt binnen drie weken van kracht. Dat moet een deel van het probleem oplossen, zeggen ze bij het kabinet van minister De Block.

Meer dan 400 medicijnen niet meer te verkrijgen in ons land.
rv Meer dan 400 medicijnen niet meer te verkrijgen in ons land.51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • james vroman

  alleen geen tekort aan regeringen en belastingen ..

 • james vroman

  de kracht van de tekorten ...

 • Nandi Jardine

  Ik gebruik bimatoprost oogdruppels, maar een generic, voor glaucoom. Niet beschikbaar voor onbepaalde duur. Ik heb met moeite lumigan (origineel) gevonden maar moet wel volle pot betalen, bijna €40.

 • acker frans

  hahah dat die oude zakken maar rap sterven, pensioencrisis opgelost

 • eve thielemans

  Vandaag nog meegemaakt, geen marcomar (bloedverdunner) meer in de apotheek en ook geen vervangingsproduct. De apotheker heeft nog rondgebeld naar andere apotheken maar helaas hier ook nada niks. Misschien, laat het ons hopen, naar verluidt terug leverbaar vanaf 6 mei(?) En dan beweerd die dikke koe dat er geen of weinig problemen zijn.