Nog nooit raakten zo veel vluchtelingen erkenning kwijt: strengere wet en vakantie in “onveilig thuisland” belangrijkste redenen

Vluchtelingen wachten op hun beurt aan het Klein Kasteeltje.
Baert Marc Vluchtelingen wachten op hun beurt aan het Klein Kasteeltje.
217 vluchtelingen zijn vorig jaar hun erkenning verloren in ons land en dat waren er nog nooit zo veel. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het gaat vooral om criminelen “die een gevaar vormen voor de samenleving” en mensen die met vakantie gingen naar een “onveilig thuisland”. 

In 2015 bedroeg het aantal intrekkingen nog 52. Het aantal asielaanvragen is sindsdien echter omhooggegaan en het beleid werd ook aangepast onder staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

Redenen

Commissaris-generaal Dirk Van den Bulck van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Straatlozen (CGVS) vindt 217 intrekkingen “veel en niet veel”, zo zei hij in De Ochtend op Radio 1. Veel in vergelijking met de vorige jaren, maar ook niet veel omdat het bekeken moet worden op een totaal van zo’n 20.000 beslissingen per jaar.


Hij geeft ook enkele redenen voor het stijgende aantal intrekkingen. Eerst en vooral de strengere vreemdelingenwet van 2016, waardoor vluchtelingen sneller het land uitgezet kunnen worden als ze een zwaar misdrijf hebben gepleegd en een gevaar zijn voor de samenleving.

Anderzijds wordt er ook strenger gecontroleerd op vluchtelingen die met vakantie gaan naar hun thuisland. “Er zijn betere controles en er is meer aandacht van de grenspolitie”, aldus Van den Bulck. “Doordat we meer info hebben, gaan we ook in meer gevallen na of er nog altijd een effectieve vrees is bij de vluchtelingen om terug te keren naar het thuisland, waar ze vaak vervolgd zeggen te worden. Als dat niet zo is, wordt de vreemdelingenstatus van de persoon in kwestie ingetrokken.”

Nog een reden voor intrekking is fraude: als er bewezen is dat de vluchteling in kwestie geknoeid heeft met zijn papieren.

Beroep

Wie zijn vreemdelingenstatus kwijtspeelt, wordt daarom nog niet meteen het land uitgezet, benadrukt Van den Bulck. “De vluchteling kan nog beroep aantekenen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, maar die volgt meestal het CGVS. Daarna is het ook nog aan de dienst Vreemdelingenzaken om te beslissen over de ‘verblijfsstatus’ van de vluchteling, want dat is nog iets anders dan de ‘vreemdelingenstatus’. Er kunnen bijvoorbeeld ook andere redenen zijn om een vluchteling in ons land te houden, zoals de familiesituatie.”
118 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hedwig Jacobs

  Sommigen laten uitschijnen dat we er met onze klak naar slaan, en we zijn wel thuis in die materie, eenmaal ze hun verblijfsvergunning hebben, keren ze terug zelfs om te trouwen, leggen hier bij ons de officiële papieren van hun huwelijk waarbij we niets anders meer kunnen dan ook de hele familie naar hier te halen, alles is er verbrand of verwoest maar valse papieren van verwantschap gaan daar nooit verloren, we laten ons al jaren rollen mijnheer de Meyer, ik kan er van meespreken.

 • Jef Verbrugge

  Ok, maar het gaat vnl om criminelen, dus eigenlijk zegt dit artikel dat er nog nooit zoveel buitenlandse criminelen in ons land zijn geweest (zelfs een gevaar vormen voor de samenleving)

 • Dirk De Meyer

  En al diegenen die hieronder hebben gereageerd, hebben allemaal een enorme expertise opgebouwd in die materie... Ze kennen de wetgeving langs alle kanten en weten dus waarover ze praten.... NOT... Beste mensen : vooraleer je reageert... informeer ne keer deftig... En neen ik ben gene SOS...

 • johan vankeirs

  Ik ben er vrijwel zeker van dat geen enkele instantie nog weet hoe de vork aan de steel zit.Er zijn massa's illegalen in dit land die reeds jaren het land moesten verlaten.Het stopt gewoon niet meer en het goed betaalde Europa en zijn landen slapen rustig verder.Binnenkort zal loontje om zijn boontje komen en dan zijn wij de belgen opnieuw de pineut.

 • Marco Latent

  Kortom, eer al die redenen gecontroleerd zijn én eventuele juridische procedures afgehandeld, is de hele familie hier al, gaan alle kinderen hier naar school en spreken ze goed Nederlands of zijn er hier kinderen geboren en dus Belg en....mogen ze ALLEMAAL blijven.