Nog meer problemen bij kernreactor Tihange 2: betonijzer op verkeerde plaats

BELGA
Er zijn nieuwe problemen aan het licht gekomen bij kernreactor Tihange 2. Eerder bleek al dat het beton van bunkergebouw afbrokkelt. Nu blijkt ook dat de wapening in het beton niet zit waar ze volgens de plannen zou moeten zitten. Dat schrijft VRT NWS na bevestiging door Engie Electrabel.

Toen deze zomer het afbrokkelend beton van Tihange 2 werd onderzocht, ontdekten de inspecteurs dat de wapening, die de bunker extra moet beveiligen bij een zware klap, niet op de juiste plaatsen zit.

Thierry Saegeman, nucleair topman bij uitbater Engie Electrabel, bevestigt het nieuws aan VRT en zegt dat alles "absoluut transparant gecommuniceerd" werd naar nucleaire waakhond FANC. 
Saegeman garandeert dat de kernreactor pas weer zal worden opgestart wanneer het FANC groen licht geeft. Engie Electrabel onderzoekt het probleem nu en bekijkt welke herstellingen er nodig zijn.

Frank Hardeman, directeur-generaal van het FANC, bevestigt dat hij op de hoogte is van de problemen. “Er zijn inderdaad indicaties dat die wapening niet helemaal klopt. Maar we hebben nog geen omstandig verslag ontvangen van hoe ernstig het nu precies is en wat de gevolgen ervan zijn", zei hij aan VRT NWS.

Tihange 2 zou volgend jaar in juni weer opgestart moeten worden. Het is nog onduidelijk of dat effectief het geval zal zijn.




125 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marnix Verschraegen

  Iedereen zegt sluiten die centrales. Maar wie zal die sluiting betalen. Want waar moeten ze de Electriciteit vandaan halen. Wel in Frankrijk van alle nieuwe centrales die ze daar bouwen en natuurlijk aan dubbele prijs. Had België 20j geleden met de bouw van nieuwe centrales had begonnen hadden we al die problemen niet. Want electriciteit van kernenergie is nog steeds het goedkoopst. De zogezegde groene electriciteit is veel duurder.

 • vanaeken jokke

  Twee staven betonijzer die niet op hun plaats zitten daar gaat de centrale zeker van dooreen vallen.Ze kunnen misschien eens gaan zien bij de aannemers die de centrales gezet hebben of bij de PS hé Ronny Ooijen die graaien naar alles.Ze mogen de centrales niet op dezelfde plaats bouwen zelf uitgevonden Ronny.Als de regering beslist die ernaast te bouwen komt die ernaast of gaat gij dat tegenhouden.

 • Jan Boden

  Dat is gemakkelijk op te lossen met een betonijzertaks.

 • Marc Baeyens

  Gesjoemel met de bouwpromotoren van toen ? Samen met het politiek bestuur van toen ?

 • Bob Boomer

  - Heeft men wel het goede plan ? Het is niet de eerste keer dat een plan gewijzigd wordt. Soms zijn plans zelfs meerdere keren gewijzigd. Er is meer dan 1 kerncentrale dus ook meer dan 1 plan. De ervaring leert mij dat er dan al snel in de fout wordt gegaan. Dat het ijzer niet op de juiste plaats zit moet je tot nadenken zetten !!!