Nog geen zekerheid over datum verkiezingen

UNKNOWN

Premier Yves Leterme gaat pas de komende uren en dagen met de meerderheidspartijen overleggen over de lijst met voor herziening vatbaar te verklaren grondwetsartikelen. Daarin zullen volgens de eerste minister wel geen artikelen staan over de bevoegdheden van de koning. Dat verklaarde hij na afloop van de ministerraad, waar nog een aantal dringende ontwerpen werden goedgekeurd over de steun aan Griekenland en de uitvoering van de begrotingscontrole.

De regering gaat de Kamer vragen de wetsontwerpen bij hoogdringendheid te behandelen. De premier gaat dat persoonlijk doen in de conferentie van de voorzitters.

Begrotingscontrole
De steun aan Griekenland maakt deel uit van het Europees reddingsplan voor het Zuid-Europese land. In de begrotingscontrole wordt onder meer geld uitgetrokken voor de hervorming van de brandweer en een reeks veiligheidsmaatregelen. De regering zette overigens ook al het licht op groen voor een begrotingscirculaire met instructies voor de uitvoering van de begroting 2011.

Op de ministerraad kwam ook de voorbereiding van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie aan bod. Naar verluidt hebben alle partijen er zich toe geëngageerd om van dat voorzitterschap een succes te maken.

Op de ministerraad, die volgens Leterme in een sereen klimaat is verlopen, werd ook van gedachten gewisseld over de organisatie van de verkiezingen. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) brachten verslag uit over de organisatie in binnen- en buitenland. Een werkgroep moet de zaken verder uitspitten.

Rol van de koning
De opmaak van de lijst met grondwetsartikelen komt pas begin volgende week aan bod. Premier Leterme gaat dan overleg plegen met de meerderheidspartijen. Hij heeft ook nog een onderhoud met koning Albert II. Aan de bevoegdheden van de vorst zal volgens de eerste minister niet worden geraakt. Eerder lieten zowel MR als cdH al herhaaldelijk weten dat hiervan geen sprake kan zijn.

Aangezien de gesprekken over de lijst nog van start moeten gaan, is dat nog niet zeker dat er volgende donderdag al over gestemd kan worden in Kamer en Senaat. In dat geval komt ook 13 juni als datum van de verkiezingen in het gedrang.

Vooral MR-voorzitter en -vicepremier Didier Reynders lijkt niet gehaast te zijn. Hij had het over "ten vroegste 13 juni". De Franstalige liberaal wil er naar eigen zeggen eerst zeker van zijn dat iedereen geldig zal kunnen stemmen, in binnen- én buitenland. (belga/sps)