Nog geen twee op de vijf vliegtuigpassagiers gescreend: amper meer dan voor invoering maatregel

Luchthaven van Zaventem.
BELGA Luchthaven van Zaventem.
Sinds januari vorig jaar heeft ons land een 'Passagiersinformatie-eenheid' die alle vliegtuigpassagiers moet screenen, maar amper twee op de vijf worden al gescreend. Het gaat om 38 procent van de passagiers. Dat zijn er amper meer dan wanneer de screenings van start gingen, meldt De Tijd donderdag.

De federale regering had nochtans aangekondigd dat tegen eind 2018 al 75 procent van de passagiersdata zou worden gescreend. Maar het blijkt technisch moeilijker dan gedacht om het systeem te linken aan de verschillende reservatiesystemen van de vliegtuigmaatschappijen.

De eerste maatschappij die haar data doorspeelde, was Brussels Airlines. Maar welke luchtvaartmaatschappijen nog niet zijn aangekoppeld, wil het Crisiscentrum om veiligheidsredenen niet prijsgeven. Het Crisiscentrum hoopt tegen april alsnog 75 procent van de passagiersdata te kunnen screenen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Piet Van Buggenhout

    Enerzijds hebben ze het over verbinden van systemen en anderzijds over data doorspelen. Verbinden en real time screenen is de ideale wereld, maar dat kost tijd, moeite, geld... Gegevens uit het ene systeem exporteren en in een ander systeem importeren is een fluitje van een cent voor informatici die naam waardig.

  • Dieder De Brende

    Zo ziet je maar hé, de NVA komt roepen met ideeën en dromen over veiligheid. Jambon onze grote beschermer heeft ook hier zwaar gefaald. Waar het wel lukt in andere moderne en ontwikkelingslanden, lukt het in België niet. Misschien moet NVA nog eens naar NY gaan... komen ze met materiaal terug.

  • Rudolf Jacobs

    dat ze eerst almaar eens beginnen met te screenen al wat illegaal het land binnen is en komt inplaats van mensen die enn ticket kunnen betalen en reisvisum hebben