Nog geen spoor van moeder achtergelaten baby Marie

De baby die gisteren door een buschauffeur aan de kant van de weg werd aangetroffen in Sint-Truiden, verblijft voorlopig nog in het ziekenhuis. Van de moeder is nog geen spoor, meldt VTM NIEUWS. Op een coördinatievergadering werden vandaag alle mogelijke opties besproken, maar een concrete beslissing over wat er met de baby moet gebeuren, is er nog niet.

Om de beste oplossing voor de vondeling te vinden, had het OCMW van Sint-Truiden alle mogelijke partijen die betrokken zijn bij de jeugdzorg, vandaag uitgenodigd voor een coördinatievergadering. "Iedereen heeft vanuit zijn eigen expertise suggesties gedaan om het kindje in de beste omstandigheden te kunnen opvangen", zegt Pascy Monette, OCMW-voorzitter. "We gaan nu alle ideeën en bekommernissen bundelen en daaruit de beste oplossing distilleren."

Er wordt daarvoor een speciale OCMW-raad samengeroepen. Daarbij zal de OCMW-voorzitter zelf als voogd van de baby, die Marie werd genoemd, worden aangeduid. Voorlopig verblijft Marie nog in het ziekenhuis. Ze verkeert in goede gezondheid.

De politie heeft nog geen idee wie de moeder is. Hoewel het onderzoek op volle toeren draait, heeft de politie "weinig aanwijzingen om naar haar te zoeken", zegt VTM NIEUWS-journalist Eva Peeters. De vondeling was namelijk naakt en had slechts enkele doeken om haar gewikkeld. De politie hoopt dat de mama zich de komende weken alsnog komt melden.

Voorlopig verblijft Marie nog in het ziekenhuis. Ze verkeert in goede gezondheid

Mediaberichtgeving

Forensisch psychiater en staflid van het UZ Leuven, Rudy Verelst, wijst ondertussen op het belang van de mediaberichtgeving over de zaak. "Het is belangrijk dat zij de nadruk leggen op de mogelijkheid van opvang en ondersteuning voor de moeder", zegt Verelst. "Als die boodschap de moeder bereikt, kan dat haar stimuleren om zich alsnog kenbaar te maken." De vraag is welk effect de grote media-aandacht voor het achtergelaten kindje heeft op de moeder.

Het lijkt me erg belangrijk dat de media een genuanceerde boodschap brengen en het signaal naar de moeder uitsturen dat er hulp bestaat, dat een oplossing mogelijk is

Rudy Verelst

Signaal

"Het zou surrealistisch zijn om van de media te verlangen, dat ze over deze zaak zwijgen", zegt de psychiater. "Dat is ook niet nodig. Maar welk effect de media-aandacht op de moeder kan hebben, is ook niet een duidig te beantwoorden. Als de media deze zaak goed duiden en dus onderstrepen dat er een oplossing mogelijk is voor de moeder, dan kan dit de vrees van de moeder voor de juridische gevolgen afzwakken."

"We weten ook niet of de moeder - en haar mogelijke entourage - de boodschappen van de media capteert. Of de media haar bereiken. Hoe dan ook lijkt het me erg belangrijk dat de media een genuanceerde boodschap brengen en het signaal naar de moeder uitsturen dat er hulp bestaat, dat een oplossing mogelijk is. Als die boodschap de moeder bereikt, dan kan dat haar ertoe aanzetten om zich toch nog kenbaar te maken."