Nog geen opvang voor daklozen ondanks eerste winterprik

De eerste sneeuw van deze winter is al gevallen, maar de nachtopvang voor daklozen in Brussel is nog niet opengegaan. Normaal gezien moest die opvang vorige week al opengaan, maar dat gaat niet door een politieke discussie tussen stad en gewest. Daklozenorganisatie Samu Social staat in voor de opvang, maar wacht nog op een handtekening van de Brusselse OCMW-voorzitter. Bij Samu Social stond gisteravond een lange rij daklozen die opvang zochten op de koude nacht door te komen.

OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) ontkent dat het ontbreken van zijn handtekening de oorzaak is van het uitstel voor de winteropvang voor daklozen in Brussel. Volgens de toekomstige burgemeester van Brussel Stad lag 'haastwerk' van de ministers Brigitte Grouwels (CD&V) en Evelyne Huytebroeck (Groen) aan de basis, aangezien de ontwerpconventie onvolledig was.

De Brusselse winteropvang moest vorige vrijdag al van start gaan, maar uiteindelijk bleek het ook woensdag nog niet te lukken. Ministers Grouwels en Huytebroeck wezen op een ontbrekende handtekening van Mayeur op de conventie.

Mayeur erkent dat hij niet tekende, maar benadrukt dat dit komt door haastwerk van de ministers. Volgens hem is de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) onvoldoende voorbereid, "aangezien het OCMW van Brussel Samusocial de fondsen moet voorschieten tot januari".

Bovendien voorziet de begroting van de GGC noch een normaal werkingsbudget voor Samusocial, noch een winterbudget voor 2014-2015. "Er kan geen sprake van zijn dat we mensen op straat laten, maar we willen ook geen gijzelaars zijn van de onbezonnenheid van de ministers", besluit Mayeur.

Mayeur kaatst de bal terug.
PHOTO_NEWS Mayeur kaatst de bal terug.