Nog geen meerderheid voor verstrenging afname Belgische nationaliteit bij terrorisme

N-VA-Kamerlid Koen Metsu.
photo_news N-VA-Kamerlid Koen Metsu.
Het is lang niet zeker of een meerderheid zich achter het wetsvoorstel van N-VA zal scharen om de mogelijkheden uit te breiden om de Belgische nationaliteit bij een veroordeling voor terrorisme af te kunnen nemen. Dat bleek vandaag bij de bespreking van de tekst, die al deels werd afgezwakt, in de Kamercommissie Justitie. 

Vandaag kan iemand met de dubbele nationaliteit die wordt veroordeeld voor terrorisme, zijn of haar Belgische nationaliteit kwijtspelen. Voorwaarde is wel dat de rechter de vervallenverklaring moet uitspreken op vordering van het openbaar ministerie. Bovendien kan de vordering enkel bij veroordelingen tot effectieve celstraffen van minstens vijf jaar. De afname kan enkel wanneer de veroordeelde de Belgische nationaliteit niet van de ouders meekreeg.

Stap verder

N-VA wilde daar een stap verder ingaan. Voor de partij moest die vervallenverklaring automatisch gebeuren van zodra er sprake was van terrorisme, ook als hij of zij in ons land geboren is, en moet er ook geen vordering van het openbaar ministerie meer zijn. De Raad van State was echter kritisch voor het voorstel, dat wellicht geen meerderheid zou halen.

Daarom schaafde indiener Koen Metsu het voorstel bij. Er zou geen automatische afname meer zijn, maar nog steeds een uitspraak door de rechter op vordering van het openbaar ministerie. Wel zou de ondergrens van 5 jaar celstraf verdwijnen én de mogelijkheid zou bestaan voor iedereen, dus ook voor mensen die in ons land geboren zijn.

Nog bijschaven

Maar het is duidelijk dat ook die tekst nog zal moeten worden bijgeschaafd indien hij groen licht wil krijgen. Zo vinden de voormalige coalitiepartners Open Vld, CD&V en MR dat er wel degelijk sprake moet zijn van een effectieve celstraf - een piste waar Metsu voor openstaat - en vindt CD&V bovendien dat er best ook een strafmaat wordt ingeschreven.

Maar er is ook de kwestie van de mensen met een dubbele nationaliteit die in ons land geboren zijn en die niet zomaar afstand kunnen doen van die tweede nationaliteit. Fractieleider Servais Verherstraeten (CD&V) liet horen "gevoelig" te zijn voor die situatie, terwijl daar ook bij de liberalen twijfels over bestaan.

Band met ander land?

Op de linkse oppositiebanken is er sowieso weinig animo voor het voorstel. "U zegt van een groep mensen dat ze nooit helemaal Belg zullen zijn", stelde PS'er Khalil Aouasti. "Ik heb zelf niet de mogelijkheid afstand te nemen van mijn dubbele nationaliteit en mijn kinderen en kleinkinderen - die ik niet heb - zullen die ook niet hebben".

Daarmee ging hij in tegen de stelling van Metsu dat iemand met een dubbele nationaliteit toch een band heeft met dat andere land. Hij benadrukte dat het principe van de nationaliteitsafname al bestaat - het werd bijvoorbeeld toegepast op Fouad Belkacem, de oprichter van Sharia 4 Belgium - maar dat zijn partij het nog wil verstrengen.

De discussie wordt binnenkort vervolgd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. 
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Biesen

  Elke terrorist en ook vrouw die vertrokken zijn naar IS of andere terrorisme onmiddellijk nationaliteit afnemen. Simpel en correct.

 • Gaston Armi

  't Is de wil van het volk. Waarom wachten onze vertegenwoordigers nog?

 • jan piedfort

  En dan schrikken ze van de verkiezingsuitslagen van VB

 • Lisette Theunis

  Heel deze ellende hebben we trouwens ook nog eens te danken aan de paarse regering van Verhofstadt. Nu zitten we hierdoor zelfs opgescheept met politiekers met dubbele nationaliteit die ook nog eens de belangen gaan dienen van allerlei buitenlandse regimes. Dat groen zich hiertegen verzet mag dan ook geen toeval heten.

 • Pé Gevers

  Daaraan zie je maar hoe die terroristen nog altijd het hand boven het hoofd gehouden wordt door link en heel wat traditionele partijen. Wat zijn een deel van onze politieke vertegenwoordigers toch lafbekken.