Nog geen eensgezindheid tussen vakbonden en werkgevers over advies zware beroepen

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).
Photo News Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).
Binnen de Nationale Arbeidsraad zijn de vakbonden en werkgeversorganisaties vandaag opnieuw samengekomen over de zware beroepen in de private sector. Het overleg om tot een advies voor de federale regering te komen, gaat volgende week voort.

Een advies van de sociale partners over de zware beroepen in de privésector zou eind september klaargelegen moeten hebben, maar die timing wordt zoals verwacht dus niet gehaald. Volgende week is nieuw overleg gepland, zo valt bij meerdere bronnen te horen. Het overleg gaat over de criteria die zouden bepalen wie in aanmerking komt om vroeger met pensioen te kunnen gaan. De standpunten liggen nog steeds ver uiteen.

Het kabinet van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine kan weinig kwijt over het overleg en wil het sociaal overleg kansen geven. "We wachten op het officieel resultaat van de onderhandelingen en gaan er nog steeds van uit dat de sociale partners een akkoord zullen bereiken over de zware beroepen. We geven alle kansen aan het sociaal overleg", klinkt het. Er zouden twee nieuwe vergaderingen binnen de NAR gepland zijn, klinkt het bij verschillende bronnen.

Protestactie

Het overleg gaat alvast voort na het vakbondsprotest van dinsdag. De drie grote vakbonden plannen op 2 oktober een actiedag tegen de pensioenplannen van de regering-Michel. In alle gewesten zijn actiemomenten voorzien, in bedrijven kunnen sensibiliseringsacties gehouden worden. In Brussel is een grote manifestatie gepland, net als een omsluiting van het parlement door een menselijke ketting. ACV, ABVV en ACLVB verdelen ook een gezamenlijke pensioenkrant op een miljoen exemplaren, met daarin informatie over de regeringsplannen./
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Na alle afbraak van arbeidsrechten hebben de werkgevers en deze regering van alle beroepen zware beroepen gemaakt. De enigste goede maatregel is dus de pensioenleeftijd voor iedereen terug brengen naar 62. Boven 55 geraakt men duidelijk toch aan geen werk meer. Wat je uitgeeft aan pensioenen bespaar je dus weer uit op werkloosheid.

 • Bob Boomer

  - De timing om de pensioenleeftijd op te trekken die werd wel heel vlotjes gehaald hé !

 • Freddy De Vos

  Voor die ministers is het gemakkelijk werken, tot u 67 jaar op een stoel zitten en spelletjes spelen op hun laptop. Of anders liggen ze te slapen of ruzie te maken. Maar voor veel beroepen is 67 gewoon niet haalbaar! Ze zouden beter eens een grote opkuis houden op het gebied van regeringen en parlementen. 1 parlement voor dit kleine landjes is meer dan genoeg! Tijd om te staken! De NVA moet buiten!

 • vanaeken jokke

  Al de ambetantenaren zullen wel een zwaar beroep hebben met de leraars op kop.

 • Lucien Peeters

  De regering wil deze zaak van de zware beroepen duidelijk op de lange baan schuiven.