Nog geen beslissing over Waalse Thalys

BELGA
De ministerraad zal vandaag nog geen knopen doorhakken over de toekomst van de Waalse Thalys. In regeringskringen valt te horen dat het dossier te complex is en dat er nog aspecten moeten worden uitgeklaard alvorens de ploeg-Michel kan beslissen.

Vorige vrijdag kwam het kernkabinet overeen dat de Thalysverbinding tussen Oostende en Parijs vanaf 1 april verdwijnt. Die lijn is al langer voorwerp van kritiek, omdat er voor Brussel maar weinig passagiers opstappen. De afschaffing zou gebeuren via een aanpassing van de beheersovereenkomst met de NMBS. Bedoeling was de beslissing vandaag officieel te bekrachtigen via een elektronische ministerraad.

Meteen zouden de ministers ook de "Waalse" Thalysverbinding onder de loep nemen. Die vertrekt vanuit Luik en doet op weg naar de Franse hoofdstad Namen, Charleroi en Bergen aan. De Vlaamse en Waalse Thalys boeken naar verluidt samen jaarlijks een verlies van 7 miljoen euro. Ook vrijdag viel al te horen dat de afschaffing van de Waalse Thalys wat gecompliceerder ligt, omdat de tijdswinst richting Parijs tastbaarder is, waardoor de gebruikersaantallen iets hoger liggen.