Nog geen beslissing over CD&V-lijsttrekkerschap De Crem

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem.
Photo News Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem.
CD&V heeft nog niet beslist wie de lijsttrekker wordt voor de Kamer in Oost-Vlaanderen. Nochtans zou volgens bepaalde bronnen Pieter De Crem, die nu minister van Binnenlandse Zaken is, toch de federale lijst trekken. Maar de beslissing is vanavond uitgesteld.

 De Crem was oorspronkelijk van plan na 26 mei voltijds burgemeester van Aalter te worden, maar de val van de regering bracht daar verandering in. De Tijd schreef vandaag dat De Crem daarom wel degelijk lijsttrekker voor de Kamer zou worden in Oost-Vlaanderen. Maar de partij meldt vanavond dat over de provincie pas later beslist zal worden.

In Antwerpen kiest CD&V voor oudgedienden. Vlaams fractievoorzitter Koen Van den Heuvel (CD&V) trekt de Vlaamse lijst en federaal fractievoorzitter Servais Verherstraeten de federale, zo is vanavond officieel beslist. Benjamin Dalle wordt lijsttrekker in Brussel voor het Vlaamse parlement. Ook de federale lijsttrekker in Brussel wordt pas later gekozen.

In ondernemerskringen werd gezegd dat er een piste op tafel lag waarbij Karel Van Eetvelt, de voormalige topman van de kmo-organisatie Unizo en de huidige topman van de bankenfederatie Febelfin, de Antwerpse CD&V-lijst zou trekken. Beke was immers op zoek naar een wit konijn in Antwerpen na de geplande Europese exit van vicepremier Kris Peeters. Eerder had Beke al bij ex-minister Inge Vervotte, die nu de zorggroep Emmaüs leidt, gepolst. Maar uiteindelijk viel de CD&V-voorzitter dus terug op Van den Heuvel en Verherstraeten.

Lijsttrekkers bekend

De andere lijsttrekkers waren al aangeduid. In West-Vlaanderen speelt de partij Vlaams minister Hilde Crevits uit op de Vlaamse lijst en Kamerlid Hendrik Bogaert op de Kamerlijst. 

In Vlaams-Brabant zijn Vlaams Parlementslid Peter Van Rompuy en minister van Justitie Koen Geens aan zet. 

In Limburg zijn dat Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens en Beke zelf. 

En in Oost-Vlaanderen trekt Vlaams minister Joke Schauvliege de Vlaamse lijst. 

Eerder was ook al beslist dat vicepremier Kris Peeters aan kop staat op de Europese lijst.
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christiaan Goethals

  Rechtvaardig en niet van zijn stuk te brengen, draait niet rond de pot en zegt als het kan of niet kan. Hij zou de beste eerste minister zijn ooit.

 • Gilbert Vermeersch

  Deze man is zowat overal weggepromoveerd met wel tekens een rianter inkomen. Als men Pieter De Crem tekens terug als gaatjesopvuller gebruikt moet de spoeling bij CD&V wel zeer dun zijn.

 • Zjeppe Fierens

  De generatie die op politici stemt omwille van hun geloof of omwille van het feit dat hun ouders ook stelselmatig op dezelfde partij stemde, is stilaan voorbij. Mensen krijgen meer verstand en de social media speel nu een grote rol. Oude krokodillen zullen er tussenuit vallen.

 • gustaaf guldentops

  maak de baan vrij,de super graaiers zijn in aantocht,wie stemt er nu nog voor cd&v.

 • Gay Lussac

  Hoeveel is zijn uitdienstvergoeding deze keer? 3de maal dat hij ontslagen wordt op een jaar tijd !