Nog geen akkoord over veiling 5G-licenties: regio’s willen eerst overeenkomst over verdeling opbrengsten

Photo News
De verschillende regeringen in ons land zijn het niet eens geraakt over de veiling van de licenties voor 5G, het supersnelle mobiele internet. De regio's willen eerst een akkoord over de verdeling van de inkomsten. Federaal minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) vreest dat er door die blokkering één of twee jaar tijd zal worden verloren. "Dit is bijzonder kortzichtig", zegt hij.

Om de licenties voor het supersnelle mobiele internet eind dit jaar of begin volgend jaar te kunnen veilen, moest de federale regering vandaag een akkoord vinden met de deelstaten, omdat die bevoegd zijn voor media. Zonder akkoord zou het wachten zijn op de verkiezingen en de vorming van nieuwe regeringen. Het Overlegcomité, het orgaan dat de verschillende regeringen samenbrengt, kwam echter niet tot een akkoord. De deelstaten willen eerst een akkoord over de verdeling van de opbrengsten. 

Verdeelsleutel

Bij vorige veilingen werd steeds een 80/20 verdeelsleutel gehanteerd. De deelstaten zouden nu een groter deel willen. "Ik had voorgesteld om groen licht te geven voor de veiling en de discussie over de verdeling achteraf te doen. Maar dat kon niet. Nu riskeren we twee jaar te verliezen", reageert een boze minister De Backer bij Belga. "Dit is bijzonder jammer en kortzichtig. Vanwege een ordinaire centenkwestie blokkeert men de economische toestand van ons land. Dit zet een rem op nieuwe diensten en innovatie door start-ups."


Volgens De Backer had de discussie over de centen perfect na de veiling gehouden kunnen worden. "Dat was de vorige keer ook zo.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland Verschaemen

  @Bryan De Laet dat is het niet en er zijn veel studies die dit bewijzen u kan niet gewoon iets vals claimen, zonder opzoekwerk, om uw punt te bewijzen.

 • Bryan De Laet

  5G is super kankerverwekkend! Compleet tegen! Onze politici denken weer eerst aan hun eigen geld en dan pas aan het welzijn van hun eigen bevolking! :o

 • Maxime Adriaensens

  Typisch. We kunnen de bevolking een dienst doen. Maar eerst zien hoeveel geld we er uit kunnen halen. Ondertussen kan die dienst wel wachten want we willen zoveel mogelijk geld dervan uithalen

 • chris delanghe

  Een ongevraagde aanslag op uw en mijn gezondheid. Permanent in een microgolfoven leven is niet bevordelijk voor een goede gezondheid van mens en dier en milieu! maar dat zal wel tegengesproken en weerlegd zijn door de wetenschappelijke onderzoeken betaald door de telecomindustrie dat alles perfekt veilig en onschadelijk is ... tot het tegendeel blijkt. Asbest was ook perfekt veilig en roken was ook niet ongezond toch?

 • Peter Vaneigens

  Oftewel, hoeveel kunnen we vragen om het gepeupel zoveel mogelijk geld uit de zakken te halen zonder ook te overdrijven want anders verkopen ze te weinig. Ik denk dat vandaag de dag ook alle abonnementen kunnen verkocht worden voor de helft minder zonder dat ze verlies draaien. En nee kom niet af dat jullie centjes nodig hebben voor de infrastructuur en onderhoud want ook dat is met lagere prijs abonnementen zeker nog betaalbaar.