Nog een zak bij: ook hard plastic verplicht sorteren

Om de Vlaamse afvalberg nog verder af te bouwen, wil milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) ook een sorteerverplichting invoeren voor onder meer hard plastic, folies, botervlootjes en draagtassen. Dat is mogelijk met de lancering van een nieuwe zak.

"Op dit ogenblik lopen al enkele proefprojecten in Waregem, Mechelen, Wervik en Aalter om de selectieve inzameling van plastics uit te breiden", zegt minister Schauvliege. "Dat kan mogelijk in de pmd-zak, of via inzameling met een aparte zak." Zo zijn in de regio Mechelen roze zakken gelanceerd waarin je folies, zakjes, draagtassen, kuipjes, (boter)vlootjes, potjes, volledig plastic kleerhangers, bloempotjes, speelgoed en kleine voorwerpen uit hard plastic mag stoppen. Zulke zakken kosten er 25 cent per stuk. Een stuk goedkoper dan een gewone restafvalzak, waarin dit soort hard plastic nu belandt. Daarvoor betaal je in Vlaanderen tussen de 75 cent en 2,25 euro. "Rond de jaarwisseling evalueren we de proefprojecten", luidt het. Sowieso zullen we in de toekomst ook hard plastic verplicht moeten sorteren.

Het principe 'wie sorteert, betaalt minder', legt ons overigens geen windeieren. Nieuw onderzoek van afvalstoffenmaatschappij OVAM wijst uit dat de afvalberg van de gemiddelde Vlaming in 15 jaar tijd met liefst 100 kilo is afgenomen tot 467,7 kilo per jaar. Dat is het laagste cijfer in meer dan 20 jaar. Hoe duurder de huisvuilzak en tarieven voor ophaling van grof vuil, hoe lager de totale hoeveelheid afval in een gemeente.

"De Vlamingen horen inmiddels bij de Europese top", aldus Schauvliege. "Zowel met het sorteren als met het terugdringen van de afvalberg. Maar we kunnen nóg beter." Dat blijkt ook uit een overzicht per gemeente. Zo produceert de gemiddelde inwoner van Pepingen nog liefst 207,1 kilo restafval, of 2,5 keer méér dan de gemiddelde Herstappenaar.

Schauvliege wil het restafval tegen 2022 nog verminderen met 11 kilo per inwoner. Lees het hele verhaal in onze pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro.

BELGA