Nog drie gevangenen in Vorst spannen kort geding aan

Opnieuw spannen drie gedetineerden van de gevangenis van Vorst, waar de cipiers al bijna drie weken aan het staken zijn, een kort geding aan omdat er niet aan hun basisbehoeften wordt voldaan. Dat zegt Alexander Hamels, de advocaat van een andere gedetineerde uit Vorst die vorige woensdag al de staat liet veroordelen tot dwangsommen. Bovendien zou nog een derde, ruimere klacht in de maak zijn.

De voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg veroordeelde de Belgische staat woensdag in kort geding. Als aan de gedetineerde uit Vorst nog enkele elementaire behoeften werden ontzegd, zoals drie maaltijden per dag, moest de staat een dwangsom van 1.500 euro per dag en per inbreuk betalen. De voorzitter nam het dagboek van de man in overweging, dat als bewijsmateriaal naar voren werd gebracht door de verdediging, en waarin hij zijn verhaal doet van de mensonwaardige situatie in de gevangenis. Op vraag van zijn cliënt overhandigde de verdediging het dagboek aan de pers - verschillende fragmenten verschenen gisteren in de media.

photo_news

Komende dinsdag zal in kort geding gepleit worden voor een gegroepeerde klacht van drie andere gedetineerden uit Vorst, zegt advocaat Alexander Hamels zaterdag. Hij voegt eraan toe dat veel andere gedetineerden zich willen aansluiten bij die vordering, maar dat het bijzonder moeilijk is om die personen in de huidige omstandigheden te ontmoeten, en hun zaak voor te bereiden.

Derde ruimere klacht

"Alleszins wordt er een derde ruimere klacht voorbereid teneinde, zolang de staking duurt, met behulp van dwangsommen de mensenrechtenschendingen een halt toe te roepen. In een toekomstige procedure zal dan schadevergoeding worden geëist op basis van de onmenselijke en vernederende behandeling die de Belgische Staat haar eigen onderdanen laat ondergaan", zegt Hamels.
 
Het dagboek dat verscheen in de pers zal overigens ook gebruikt worden in de andere rechtszaken. Bovendien is ze overgemaakt aan de Franstalige Ligue des Droits de l'Homme om te bekijken of het gebruikt kan worden voor hun strafklacht, klinkt het. Daarnaast zal de gedetineerde het doorgeven aan de Commissie van Toezicht voor het Gevangeniswezen en aan het Comité voor de Preventie van Marteling en Onmenselijke en Vernederende Behandeling.

'Er zal een schadevergoeding worden geëist op basis van de onmenselijke en vernederende behandeling die de Belgische Staat haar eigen onderdanen laat ondergaan'

Alexander Hamels