Nodigt koning nu ook Vlaams Belang uit? “Geen commentaar”, zegt paleis

Koning Filip
Photo News Koning Filip
Koning Filip start morgenvroeg met zijn consultaties. Gaat ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op het paleis ontvangen worden? “Wij geven op dit moment geen commentaar”, zegt de woordvoerster.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Naar goede gewoonte zal de koning de regeringsvorming morgenvroeg in gang zetten. Normaal komt de premier het ontslag van de regering aanbieden, maar de regering van Charles Michel is al ontslagnemend. Wellicht zal de premier toch uitgenodigd worden voor zijn wekelijkse audiëntie. Daarna ontvangt de vorst de voorzitters van Kamer en Senaat en vervolgens de partijvoorzitters.

Tot nu was het Vlaams Belang daar nooit bij. Er is geen enkele wet die de koning voorschrijft wie hij moet consulteren. Maar nu Vlaams Belang de tweede partij is geworden in Vlaanderen en voorzitter Tom Van Grieken expliciet aangeeft mee te willen regeren, kan de vraag gesteld worden of hij ook een uitnodiging van het paleis zal ontvangen. De woordvoerster wilde daar niet op reageren.

Het is weinig waarschijnlijk dat Van Grieken wordt uitgenodigd, zolang het cordon sanitaire rond zijn partij blijft bestaan. De koning tast immers bij zijn gesprekspartners de mogelijkheden voor een regeringsvorming af. Hij gaat na wie met wie in zee wil gaan. Als de voorzitters van de andere partijen aangeven dat ze niet willen regeren met het Vlaams Belang, heeft het weinig zin om die partij te betrekken bij de formatie, zo lijkt het.
63 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  Ongelofelijk dat voor zo iets belangrijks als een regering vormen hedentendage nog beroep gedaan wordt op een wereldvreemde monarch. Aan diegene die het hebben over 'onze' koning, spreek voor jezelf. Mijn koning is hij in geen geval.

 • mario declerck

  Het is zijn plicht. Anders kan hij aftreden als koning.

 • Conrad Croonen

  Waarom zou de koning Tom Van Grieken niet ontvangen ? Koning Philip is in mijn en velen hun ogen een verstandige mens , die zeker wil praten met verkozene zoals Tom Van Grieken , die ook een verstandige mens is .

 • Jan Verbeeck

  De koning mag zich niet met politiek bemoeien! Wil hij een deel van de bevolking uitsluiten? Ik zou het sympathiek vinden als hij met iedereen praat!

 • Albert Hendrix

  Democratie zoals in Turkije.