NMBS wil snel starten met proefproject mobiel internet

BELGA
De NMBS wil op korte termijn het proefproject starten rond mobiel internet op de trein. Dat meldt de spoorwegmaatschappij nadat minister van Mobiliteit Jacqueline Galant hierover vandaag vragen had beantwoord in de Kamercommissie Infrastructuur.

De NMBS heeft twee pistes om het mobiel internet op de trein te verbeteren. Ofwel door het plaatsen van versterkers die het signaal van de operatoren versterken (de metalen structuur van de rijtuigen hindert het signaal). Tweede piste is dat de spoorwegen zelf wifi voorzien in de wagons.

Met het proefproject zal de NMBS de twee technologieën testen op één lijn, zodat nadien de vergelijking mogelijk is. Over de exacte timing en het traject is nog geen duidelijkheid.

De NMBS werkt voor het project momenteel aan het lastenboek, het bestek, om de markt te bevragen en waarop geïnteresseerde leveranciers kunnen intekenen.

Wellicht niet op alle lijnen

Maar het project belandt niet op de lange baan. "Het lastenboek zal zeker niet voor de lange termijn zijn. Als we op korte termijn de markt kunnen bevragen, kunnen we niet lang erna het project opstarten", aldus de NMBS-woordvoerder. In de commissie zei Galant dat de wifi tijdens het proefproject gratis zal zijn waar beschikbaar.

In de commissie zei Galant dat de 'repeater' of versterker de eenvoudigste en meest efficiënte technologie in verhouding tot de kostprijs lijkt. Bij wifi wordt dan weer gekeken of er zo een meer open communicatieplatform mogelijk is, dat bijvoorbeeld ook gebruikt kan worden voor intern gebruik (bv. realtime reizigersinformatie, monitoring rijdend materieel).

Parallel met het proefproject werkt de NMBS aan een business case over de economische haalbaarheid om de plannen op het hele net uit te rollen. Gezien de hoge investeringskost, is het onwaarschijnlijk dat alle lijnen uitgerust zullen worden, aldus de minister.