NMBS waarschuwt morgen voor 'zware verstoringen'

BELGA
Wie morgen de trein moet nemen, houdt er best rekening mee dat het treinverkeer wel eens ernstig verstoord zou kunnen zijn. Dat laat spoorwegmaatschappij NMBS vandaag weten, daags nadat de treinbestuurdersvakbond ASTB zijn oproep tot staking bevestigd heeft.

Volgens de NMBS zijn de gevolgen van de staking voor het treinverkeer moeilijk te voorspellen, maar zware verstoringen zijn niet uit te sluiten. "De NMBS veroordeelt met klem deze stakingsactie die plaatsvindt op een moment dat onze reizigers al door verschillende intersectoriële stakingen op de proef worden gesteld", zegt de spoorwegmaatschappij in een persbericht.

Ze wijst er nog op dat de staking plaatsvindt enkele dagen voor de lancering van het nieuwe vervoersplan (op 14 december). "NMBS zal met alle mogelijke middelen proberen de impact van deze staking op de lancering van het plan te beperken."

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), een kleinere en overwegend Franstalige vakbond, bevestigde gisterenavond de staking, nadat een laatste vergadering met minister van Mobiliteit Jacqueline Galant en de directie volgens de vakbond op een mislukking was uitgedraaid.

De staking zou starten op 11 december om 3 uur en eindigen op vrijdag 12 december om 3 uur. De bond vertegenwoordigt naar eigen zeggen een derde van de 3.800 treinbestuurders, maar andere vakbonden twijfelen aan dat cijfer.

"Situatie is ernstig"

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant roept intussen op tot verantwoordelijkheidszin. Hoewel ASTB geen erkende spoorvakbond is, heeft de minister er deze week toch mee overlegd, zegt ze. "Ik hoop dat iedereen opnieuw rond de tafel gaat zitten en dat het sociaal overleg verloopt zoals dat voorzien is", klonk het in de marge van een commissiezitting in de Kamer. "Overleggen dient niet te gebeuren op straat of via de media."

Galant wijst op de enorme uitdagingen waar de NMBS voor staat. "Ik heb het gevoel te staan roepen in de woestijn, maar de situatie is ernstig en iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, zodat we de jobs kunnen vrijwaren."

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant.
BELGA Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant.