NMBS verwacht dat bijna helft treinen woensdag rijdt

Spoorwegmaatschappij NMBS verwacht dat tijdens de 24 urenstaking, die gisteren om 22.00 uur begon, bijna de helft van de treinen zal rijden in vergelijking met een normale dienstregeling.

Tijdens de ochtend- en de avondspits zal het merendeel van de IC-treinen rijden, klinkt het. Dat zijn de treinen die de grote steden met elkaar verbinden. De reiziger zal ook kunnen rekenen op “een beperkt aantal” L-treinen (lokale treinen) en voorstedelijke S-treinen. De piekuurtreinen (P-treinen) rijden niet. In de daluren zullen voornamelijk IC-treinen rijden, net als een enkele L- of S-trein.

Reizigers kunnen op de NMBS-routeplanner opzoeken met welke trein ze normaal gezien op bestemming geraken. 
Al blijft het advies om ook net voor vertrek de routeplanner nog eens te checken, want lastminuteaanpassingen zijn steeds mogelijk.

Weinig hinder internationaal

“De NMBS betreurt de hinder die de reizigers zullen ondervinden van de nationale stakingsactie, maar belooft er alles aan te doen om hen zowel voor als tijdens de actie zo goed mogelijk te informeren over de alternatieve dienstregeling”, klinkt het nog.

Het internationale treinverkeer zou redelijk normaal moeten verlopen, zo bleek eerder al.

Minimale dienstverlening

Het is de derde keer dat de minimale dienstverlening bij het spoor wordt toegepast, sinds de regeling in maart vorig jaar van kracht werd. Bij de vorige staking, in juli vorig jaar, reed ongeveer een op de drie treinen in vergelijking met een normale dienstregeling.

De spoorstaking kadert in de nationale staking in alle sectoren die door de drie grote vakbonden wordt georganiseerd. Aanleiding is het mislukte loonoverleg tussen vakbonden en werkgevers. De bonden vinden 0,8 procent loonopslag bovenop de index voor de komende twee jaar onvoldoende.

Photo News6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Simone en Raymond Vercauteren-Cornelis

  Om de stakers naar Brussel te rijden zeker?

 • Jan Heyvaerts

  Ondanks de staking ben ik blij met dit nieuws.

 • Stijn Dekeyser

  Als ze een zijn met de vakbonden dan staken ze ook , dit wil zeggen dat het allemaal loozers zijn .

 • DAVID VAN LAER

  Ze denken dat 50% van de treinen gaat rijden, wat als dit een totale misrekening blijkt te zijn en er slechts bv 30% van de treinen rijdt? Sta dan maar te wachten op het perron, beter het onzekere voor het zekere nemen.

 • Neok Verc

  Daar ben ik dus weinig mee dat ik vanavond pas kan opzoeken welke treinen rijden als ik deze morgen al mijn verlof voor deze week moest doorgeven.