NMBS vervolgd voor blootstelling werknemers aan gif

©NMBS
De NMBS moet zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank omdat er tussen 2014 en 2016 tientallen werknemers zijn blootgesteld aan het giftige chroom 6. Dat berichten de kranten van Mediahuis vandaag.

De stof kwam vrij toen arbeiders in Gentbrugge de verflaag afschuurden van oude MR 75-toestellen die ze aan het renoveren waren. In de dagvaarding staat dat de NMBS "geen of onvoldoende preventieve maatregelen heeft genomen", waardoor ze "onopzettelijke slagen of verwondingen heeft toegebracht". 

De werken werden twee jaar geleden stilgelegd en vinden nu plaats in een andere werkplaats met een afzuigsysteem. Alle getroffen werknemers zullen jarenlang medisch opgevolgd moeten worden, want chroom 6 is net als asbest vooral schadelijk op lange termijn.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GUNTHER Van camp

  Even bij de zaak blijven..gaat hier niet over vertragingen, advocaten of werknemers die geld geroken hebben. Wetgeving over gebruik van chroom6 staat al geruime tijd in de belangstelling. Hier gaat het over het verwijderen van. Chroom(VI) is namelijk een stof met een zogenoemde non threshold waarde, dat betekend dat het vanaf iedere blootstelling kankerverwekkend kan zijn. Zal je maar overkomen he.

 • Herwig Michiels

  De ene of andere zal geld geroken hebben, eens benieuwd advocaten hier gaan opspringen. De volgende zal over de kwaliteit van het toiletpapier gaan.

 • José Thijs

  Wanneer gaan ze de nmbs eens vervolgen voor alle vertragingen. Ik zit sinds 2008 op ongeveer een 800 uren vertraging. Wij verontschuldigen ons voor het ongemak is alles wat we horen.

 • Ludo Hermans

  Sven, uw reactie getuigt van volledige domheid!

 • Filip De Cononckx

  Ja, dat komt er van als je ze verplicht te werken.