NMBS verkoopt NMBS Logistics

BELGA
De NMBS-groep heeft beslist een partner te zoeken voor haar verlieslatende goederendochter NMBS Logistics. De toestand is dramatisch, luidde de conclusie. Logistics boekte in 2011 185 miljoen euro nettoverlies. Het gecumuleerde nettotekort over de voorbije tien jaar bedraagt ruim 1 miljard euro. Dat staat in De Tijd.

De raden van bestuur van NMBS Holding, de NMBS en NMBS Logistics zijn tot de conclusie gekomen dat de financiële toestand van het goederenbedrijf Logistics dermate dramatisch is dat er op zoek moet worden gegaan naar een partner. Logistics is voor 93 procent in handen van de NMBS en voor 7 procent van de Holding.

De Belgische spoorwegen zoeken al jaren naar een oplossing voor hun in zwaar weer verkerende goederendochter. Vorige week dook opnieuw het gerucht op dat de NMBS over de verkoop van haar logistiek filiaal onderhandelt met Deutsche Bahn, maar dat werd bij Logistics ontkend.

"We werken aan een herstelplan", was toen te horen, "en zolang dat niet is afgewerkt, kunnen we niet communiceren". Officieus was wel te horen dat er belangstelling was (geweest) van de Duitse spoorwegen en dat er al maanden gesprekken aan de gang zouden zijn. Een optie die op tafel lag, was dat Deutsche Bahn de meerderheid zou nemen in Logistics. Een tweede optie was een minderheidsparticipatie. Een derde mogelijkheid was de oprichting van een gemeenschappelijke vennootschap waarin alle cargo-activiteiten in België worden ondergebracht.