NMBS: “Treindienst wordt vrijwel volledig hervat vanaf 4 mei”

Photo News
De NMBS en Infrabel stellen alles in het werk om vanaf maandag 4 mei de treindienst “vrijwel volledig” te hervatten. Dat hebben beide spoorbedrijven bekendgemaakt. Mondmaskers worden verplicht in de stations, op het perron en in de treinen. Reizigers wordt gevraagd de regels van sociale afstand in acht te nemen.

Concreet zal vanaf 4 mei een maximaal treinaanbod van toepassing zijn, met uitzondering van een groot deel van de P-treinen van en naar Brussel en P-treinen die woensdagmiddag en zondagavond rijden. Reizigers krijgen de raad zoveel mogelijk hun verplaatsingen te spreiden en trajecten te kiezen tijdens de daluren.

Mondmasker en afstand houden

De treinen zullen maximaal worden samengesteld, om zo tegemoet te komen aan de vereisten van sociale afstand. Mondmaskers worden verplicht in de stations, op het perron en in de treinen. De NMBS was zelf vragende partij voor de maatregel. Aan reizigers wordt daarnaast gevraagd de regels van sociale afstand in acht te nemen. “Als het kan worden vermeden, betekent dit niet naast elkaar zitten”, aldus een woordvoerder.

Treinbegeleiders kunnen de politie oproepen indien reizigers zich niet houden aan de regels, zoals het in acht nemen van sociale afstand of het dragen van mondmaskers.

Extra schoonmaakmaatregelen

Voorts blijven de schoonmaakmaatregelen lopen: treinen zullen ontsmet worden op regelmatige tijdstippen. Ook in de stations is er extra reiniging, met bijzondere aandacht voor oppervlakken waar de reizigers mee in contact komen, zoals de tafeltjes, de handgrepen, de ticketautomaten of de hellingen.

De NMBS hervat vanaf 4 mei ook de assistentie aan personen met een handicap, slechtzienden en personen met beperkte mobiliteit. Dat zal gebeuren onder bepaalde voorwaarden. Zo zal de assistentie moeten gebeuren zonder fysiek contact en zal die minstens 24 uur op voorhand moeten worden aangevraagd.

De NMBS verlengt ook de geldigheid van de papieren 10-rittenkaarten tot 30 juni voor die kaarten waarvan de vervaldatum gedurende de periode van de maatregelen is komen te vervallen. 

Treindienst van nationaal belang

Tot 4 mei geldt bij de NMBS nog een treindienst van nationaal belang, waarbij 75 procent van de zitplaatsen van de normale regeling wordt aangeboden. Plaats is er genoeg in de trein: de bezettingsgraad bedraagt maar 5 procent. Slechts 10 procent van het normale reizigersaantal komt opdagen. Vanaf 4 mei zal dat aantal mogelijk iets hoger liggen, omdat op die datum een aantal maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 voorzichtig wordt losgelaten.

Ook De Lijn is tevreden met de verplichting om mondmaskers te dragen in het openbaar vervoer. “Dit geeft duidelijkheid”, zegt een woordvoerster. De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij zal zich nu beraden over mogelijke bijkomende preventieve maatregelen, bijvoorbeeld inzake social distancing om de veiligheid van de chauffeurs en de reizigers te garanderen.

Ook wordt nagedacht over bijkomend aanbod indien meer reizigers opnieuw het openbaar vervoer zullen gebruiken. 

Lees ook:

Onze opinie. “Stilaan dringt het besef door dat er geen echte exit uit corona komt” (+)

Wordt corona de dood van het massatoerisme? “Maak van 2020 het jaar van de slow travel” (+)
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik De Smet

  Ik begrijp niet dat het openbaar vervoer mag opstarten. Uit virologisch standpunt is dat not done. Treinen, trams en bussen zijn broeihaarden voor besmettingen door het Corona virus. Iedereen moet afstand houden dus lijken me individuele verplaatsingen meer aangewezen dan in de beestenbakken van het openbaar vervoer. Het argument dat mensen zich moeten kunnen verplaatsen gaat niet voor de volksgezondheid. Als je niet Individueel op je werk kan geraken, blijf dan thuis. Foei regering!

 • Ferdinand Nuyts

  Ik maak mij zorgen wie er allemaal op die plaats voor mij gezeten heeft , worden die banken ontsmet als er iemand op gezeten heeft ? en de airconditioning.?

 • Leo Kaya

  @ Bruno Billen: onder de 12 jaar ben je bijna niet vatbaar voor het virus. Ik maak me wel zorgen over de luchtverversingssystemen en airco's in kantoren, warenhuizen, openbaar vervoer. Meestal worden die niet ontsmet. Dragen die het virus niet extra snel rond en blazen die het niet in onze neus, mond en oren?

 • peter muylaert

  Dat is zeer goed nieuws.

 • Bruno Billen

  Als het o zo belangrijk is,waarom is het niet belangrijk voor kinderen onder de 12jaar?die mogen creveren of wa?