NMBS start plaatsing "antiterreurpalen" aan twintigtal treinstations

Het treinstation in Luik
BELGA Het treinstation in Luik
Nog dit jaar zullen aan de ingangen van een twintigtal treinstations in het land "antiterreurpalen" worden geplaatst. Ze vervangen de betonblokken die er al tijdelijk waren gezet om te vermijden dat voertuigen het station zouden binnenrijden. Dat bevestigt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman vandaag.

De veiligheidspaaltjes waren al eerder aangekondigd, maar de plaatsing ervan gaat nu echt van start. In totaal zullen er ongeveer vijfhonderd worden geïnstalleerd. 

"De ­bedoeling is dat die palen verhinderen dat er een aanslag wordt gepleegd door met bijvoorbeeld een auto of vrachtwagen een treinstation binnen te rijden", zei NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman in de kranten. Hij voegt eraan toe dat het gaat om zowel vaste paaltjes als paaltjes die in de grond kunnen wegzakken. "Tegen eind dit jaar zullen ze er allemaal staan", aldus nog de NMBS-woordvoerder.

Minister van Mobiliteit François Bellot gaf onlangs in de Kamer de lijst van stations mee die dergelijke "bollards" krijgen: Brussel-Zuid, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussel-Kapellekerk, Brussel-Congres, Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Berchem, Gent-Sint-Pieters, Leuven, Ottignies, Brugge, Namen, Luik, Denderleeuw, Charleroi-Zuid, Kortrijk, Oostende, Sint-Niklaas, Hasselt en Aalst.

Voor het project was er een budget van 1,6 miljoen euro.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van Looy

  Altijd van die halfslachtige oplossingen, maar de kern aanpakken, nee hoor, dat willen ze niet want dan krijgen ze allerlei mensenrechten organisaties over zich heen en dan trekken ze hunne start terug in

 • Herman Kouter

  Terwijl dat je op je dooie gemak de trein kan opstappen met een bom of Kalashnikov in je rugzak. Zelfs de transmigrant kan gratis meereizen en voor overlast zorgen. Maar ja, het is de geste die telt zeker?

 • Brianna Dams

  Oei de terroristen krijgen al schrik.

 • Inge Chico

  Dikke zever, opkuisen en grenzen dicht. Weer veel geld van de belastingbetaler.