NMBS plaatst 5.600 zonnepanelen op werkplaats in Melle

Archief. Luchtbeeld van de werkplaats van NMBS in Melle.
Didier Verbaere Archief. Luchtbeeld van de werkplaats van NMBS in Melle.
De NMBS installeert 5.600 zonnepanelen op haar nieuwe werkplaats in het Oost-Vlaamse Melle. De stroom dient om de treinstellen te onderhouden, maar wordt op zonnige dagen ook geïnjecteerd op het spoor. Zo rijden de treinen op spoorlijnen 50 en 50A tussen Gent, Aalst en Brussel voor een deel van het traject op groene stroom.

De installatie in Melle is meteen de grootste. De NMBS beschikt nu over meer dan 20.300 zonnepanelen, verspreid over 16 locaties. In Melle wordt in totaal 2,1 miljoen kWh elektriciteit per jaar geproduceerd. Op de tweede plaats komt de installatie op het dak van de onderhoudswerkplaats in Vorst, met een vermogen van 1.830 kWp.

De nieuwe werkplaats in Melle werd in maart geopend. Driehonderd medewerkers onderhouden er 160 reizigerstreinen en 90 locomotieven. De werkhallen worden deels verwarmd met geothermische warmtepompen en er is ledverlichting. Dankzij de installatie van de zonnepanelen draait de werkplaats overdag volledig op groene stroom.

Voor het project sloot NMBS via een overheidsopdracht een publiek-private samenwerking af met Perpetum Energy, dat de zonnepanelen installeert en onderhoudt.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jozef heylen

  Toch mooi als alles betaald wordt door de belastingbetaler!!!!

 • Albert De Vries

  Daar worden we blij van !

 • chris delanghe

  en wij met z'n allen zullen nog eens bijkomend mogen afdokken voor hun certificaten zeker?

 • Frans Peeters

  Dat nmbs eerst maar eens langs de stations (schaarbeek) en andere alle oude gebouwen en verroeste rommel opruimt

 • Raf Coppens

  wie naar de tour of ronde van spanje kijk moet eens goed opletten als er helikopter beelden getoond worden....op de daken van huizen is er geen enkel zonnepaneel te bespeuren en toch hebben die landen geen stroomtekorten en is de stroom goedkoper dan hier bij ons.