NMBS lanceert app die drukte op de trein toont

Photo News
Spoorwegmaatschappij NMBS heeft woensdag de app "MoveSafe" gelanceerd. Daarop kunnen reizigers zien hoe druk het vermoedelijk zal zijn op de trein die ze willen nemen. De NMBS hoopt dat de app er mee voor zal zorgen dat reizigers beter over de treinen worden gespreid. De nieuwe app staat voorlopig los van de NMBS-app waarmee je tickets kan bestellen, maar de maatschappij werkt aan een nieuwe app waarin alle functies geïntegreerd zijn.

De drukte-app werd begin juli al aangekondigd door minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Zeker in coronatijden kan het een handig instrument zijn voor reizigers om overvolle treinen te vermijden. 

Kleurcode

Nu is de app dus beschikbaar. Wie een treinrit opzoekt, krijgt aan de hand van een kleurcode (groen, geel, oranje of rood) een indicatie van hoe druk het zal zijn op de trein. "De aangegeven druktegraad is gebaseerd op gekende gegevens en wordt tijdens het traject in functie van de reële bezetting van de trein in realtime bijgewerkt door de treinbegeleider", aldus de NMBS. De maatschappij hoopt dat klanten bij grote drukte kiezen voor een vroegere of latere trein.

Overgangsfase

De nieuwe app staat nu nog los van de al bestaande NMBS-app. "Het gaat om een overgangsfase, want binnen enkele maanden zullen de routeplanner, de bezettingsgraadmeter en de ticketingfunctie in een nieuwe app worden geïntegreerd", klinkt het.

De app is beschikbaar in de App Store van Apple (iOS) en Google Play (Android). 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lilith Eden

  Als ik op het perron sta dan zie ik of de trein vol zit. Daar heb je geen dure app voor nodig.

 • ingrid grieten

  Een realtime app met alle vertragingen is nuttiger en technisch eenvoudiger. Alleen komt dan wel aan het licht dat de jaarlijkse vertragingscijfers die ze gebruiken om hun bonussen veilig te stellen niet meer kloppen.

 • emiel wouters

  zeer indrukwekkend. een heel eenvoudige app die aangeeft hoe vol de trein zit. Deze begint al direct met 100% vol, en verwijst u al direct door naar de volgende trein. En als het dan 110% is dan geeft de app aan gebruik beter uw auto. Een app met 5 regeltjes programmatie. ooi speeltje voor diegenen van apps houden.

 • Marc Stromberg

  Deze functie zit in Nederland al 5 jaar in de gewone NS-app ingewerkt. Hier doen ze alsof ze het warm water uitgevonden hebben maar ze lopen weer jaren achter.