NMBS knipt in openingsuren van loketten in 50-tal stations

Vooral in de kleinere betrokken stations is de impact groot, maar ook bijvoorbeeld in Gent-Sint-Pieters zullen de loketten 's avonds een half uur eerder sluiten.
Vollaert Vooral in de kleinere betrokken stations is de impact groot, maar ook bijvoorbeeld in Gent-Sint-Pieters zullen de loketten 's avonds een half uur eerder sluiten.
Vanaf 5 augustus worden de openingsuren van 49 treinstations in heel het land aangepast. De loketten zullen er bijvoorbeeld tijdens de week 's namiddags en/of gedurende bepaalde periodes tijdens het weekend sluiten, meldt de NMBS. Vooral in de kleinere betrokken stations is de impact groot, maar ook bijvoorbeeld in Gent-Sint-Pieters zullen de loketten 's avonds een half uur eerder sluiten.

De spoorwegmaatschappij wijst op het evoluerende gedrag van de reizigers, die steeds meer gebruik maken van de digitale verkoop- en communicatiekanalen. Vorig jaar was de digitale verkoop, inclusief automaten, goed voor ongeveer twee derde van de totale verkoop.

En daarbij past de NMBS jaarlijks de openingstijden van de loketten aan. In sommige stations is het aantal klanten aan de loketten zeer beperkt geworden, klinkt het. Het aantal transacties per uur is er tijdens bepaalde periodes onder een minimumdrempel gezakt, met een zogenaamde 'dode tijd' tussen de 60 en 95 procent.

Daar knipt de NMBS nu in de openingsuren. "Deze stations zullen de loketten gedurende de week 's namiddags en/of gedurende bepaalde periodes tijdens het weekend sluiten", klinkt het. De huidige openingstijden van de wachtzalen blijven ongewijzigd. Stations of loketten worden niet gesloten en voor het treinaanbod verandert er niets, benadrukt de NMBS.

“Herstructureringsoffensief”

Het gaat in totaal om 49 stations. Daar zijn er wijzigingen van de openingsuren met minstens dertig minuten. In Vlaanderen gaat het om 22 stations: Herentals, Lier, Mechelen, Diest, Tienen, Aarschot, Torhout, Ieper, Lichtervelde, Tielt, De Panne, Poperinge, Oostende, Blankenberge, Deinze, Wetteren, Puurs, Geraardsbergen, Gent-Sint-Pieters, Dendermonde, Sint-Truiden en Genk.

In Gent-Sint-Pieters gaan de loketten zowel in de week als het weekend vanaf 5 augustus een half uur vroeger dicht, om 21.30 uur. In het weekend openen de loketten er ook een kwartier later, voegt woordvoerder Bart Crols toe.

Spoorbond CGSP Cheminots hekelt een "nieuw herstructureringsoffensief" en vindt dat de stations ontvolkt worden. Landelijke regio's, die al kwetsbaarder zijn, worden harder getroffen, stelt de bond.

De NMBS laat nog weten dat in juni meer dan 40 nieuwe loketbedienden starten en dat aanwervingen volgen na de zomer. Zo wordt de dienstverlening aan de klant versterkt, klinkt het. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leen hanssens

  Alles verdwijnt. Het kontakt met de mensen wordt steeds minder.

 • etienne bies

  Volgende stap voor kleinere stations. Het station sluiten .

 • Lodewijk Verborgt

  En dan maar klagen dat er te weinig met het openbaar vervoer gereden wordt. Hoe kan je er mee rijden als je geen kaartje kan kopen?

 • carolien bellis

  Nog minder volk bereikbaar als je ze nodig hebt...

 • cor vermonden

  Heel die kostelijke boel halveren in vergoedingen.