NMBS installeert extra asbakken in stations en start met sensibiliseren

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.
Spoorwegmaatschappij NMBS gaat extra asbakken installeren in stations. In samenwerking met FOST-PLUS komen er ook maatregelen om de asbakken beter aan te duiden en zo rokers ertoe aan te zetten er meer gebruik van te maken. Dat zegt federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in antwoord op een schriftelijke vraag van Gaëtan Van Goidsenhoven (MR).

Sinds de invoering van een nieuwe wet op 27 april 2018 kan het NMBS-personeel rokers die zich ongepast gedragen makkelijker sanctioneren. Toch worden volgens Van Goidsenhoven “perrons en sporen door heel wat rokende reizigers nog steeds als openluchtasbakken beschouwd”. In zijn vraagstelling wijst hij op de negatieve gevolgen hiervan voor zowel de gezondheid als het milieu. Sigarettenpeuken zijn niet composteerbaar, bevatten meer dan vierduizend chemische stoffen en zijn enorm slecht voor het milieu. “Als sigarettenresten via de riolering in de oceaan terechtkomen, vormen ze via de voedselketen tevens een gevaar voor de mens”, aldus het Kamerlid.

In zijn antwoord wijst Bellot op het feit dat de NMBS in de 97 drukste stations van het land al asbakken monteerde op de vuilnisbakken. “De NMBS zal binnenkort bijkomende asbakken plaatsen in andere stations.”

Campagne

Naast een betere aanduiding van de asbakken plant de NMBS ook een communicatiecampagne over het proper houden van de stations. Deze campagne was normaal in het voorjaar van 2020 gepland, maar werd als gevolg van de coronacrisis uitgesteld. In 2019 werden in totaal 1.501 administratieve boetes opgelegd die te maken hadden met roken. Van die boetes werden er 828 door Securail uitgeschreven en 853 door treinbegeleiders. 

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR).
BELGA Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

Lees ook:

Onze journaliste nam bus, tram en trein in de ‘ochtendspits’: “Meer stewards en agenten dan reizigers”(+)

De lockdown doet ons afvragen: willen we nog wel terug naar kantoor? (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carl Vangenechten

  Tenslotte zullen we eindigen met een volledig rookverbod in het openbaar. In afwachting zou het nuttig zijn om het al bij de NMBS in te voeren.

 • BART BLONDEEL

  Nu met de maatregelen van mondmaskers, mag men zelfs niet op perrons roken. Geen in stationsgebouw een rookverbod.

 • Bob Boomer

  Misschien zou de NMBS eens moeten denken aan pocketdoosjes. Een relatiegeschenk voor reiziger-rokers met een (B) op gedrukt. Reclame dus. Zo hoeft zij in stations geen asbakken te voorzien en kan de spoorwegpolitie optreden bij peukenstorters.

 • Jordy Verhelst

  Gewoon NIET meer roken in de stations en al zeker niet op de perrons was ook een simpelere oplossing

 • leen hanssens

  Aan sommige bushaltes ligt het vol. Busje komt, sigaret tegen de grond, voet er op, opgelost.