NMBS-Holding investeert 9 miljoen in stationsgebouw Leuven

UNKNOWN
De NMBS-Holding is vandaag gestart met de renovatie van het stationsgebouw van Leuven. Nadat in 1996 de voorgevel gerestaureerd werd en het rijkelijk versierde plafond boven de lokettenzaal terug het daglicht zag, wordt nu het vals plafond boven de perrontoegang verwijderd en de verscholen levensgrote bas-reliëfs zichtbaar gemaakt en gerenoveerd.

Met de restauratie, die 9 miljoen euro zal kosten, wil de NMBS-Holding de oorspronkelijke architectuur van het station in neoclassicistische stijl, dat in 1879 gebouwd werd, in alle eer te herstellen. Alle recente invullingen - onder meer het vals plafond dat in 1953 werd aangebracht - verdwijnen. De ontbrekende stukken in de decoratieve muurversiering worden opnieuw aangebracht. De loketten komen op hun originele plaats onder de bas-reliëfs. Er blijft nog voldoende ruimte over voor een buffet en winkels.
 
Voor deze renovatie wordt vanaf eind oktober de volledige binnenruimte van het station ontruimd. Op het Martelarenplein voor het station worden 25 containermodules geplaatst die dienst doen als tijdelijke lokettenruimte. De stedelijke kunstacademie krijgt 10.000 euro om deze containers te verfraaien met beschilderde doeken. Naast spoor C worden 52 kantoorcontainers geplaatst als tijdelijke bureelruimte voor de stationsdiensten. Het einde van de werken is voorzien tegen 2014. (belga/ypu)