Nijpend tekort aan 827 nieuwe leerkrachten bij start van schooljaar

Shutterstock
In heel wat scholen zullen de directies creatief aan de slag moeten gaan, want er is een nijpend tekort aan leerkrachten en dat tekort neemt jaar na jaar toe. Er is op dit moment nog nood aan maar liefst 827 nieuwe leraars en dat komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bij VDAB staan er nu nog 827 vacatures open voor leerkrachten in het lager, secundair en volwassenonderwijs. Tot 2024 zijn er zelfs zo'n 6.000 extra leekrachten nodig, per jaar.

Beginnende leerkrachten met een masterdiploma verdienen 1.900 euro netto.  Starters met een bachelordiploma onderwijs krijgen 1.650 euro netto. Maar volgens de vakbonden krijgen ze te weinig waardering en moeten ze te veel extra taken doen. En ze krijgen vaak tijdelijke opdrachten waardoor ze zich elke keer opnieuw moeten inwerken.

Lerarenplatform
Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) kondigde al aan dat er onder andere een zogenaamd lerarenplatform komt in oktober dat werkzekerheid moet geven aan beginnende leerkrachten.

Maar veel directeurs zijn bang dat dit niets oplost. Want dan nog moeten leerkrachten te veel van klas wisselen.
163 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Wijsdekkers

  Als de leerkrachten voltijds op tijd zouden zijn, Jan, dan zou de overheid moeten instaan voor een pc, ruimte om te werken. Dit zou immens veel kosten aan de maatschappij. Reken daarbij dat je dan ook vergaderingen in de werkuren moet nemen. Dit zou betekenen dat heel wat leerlingen veel meer studie krijgen en oudercontact niet op oudervriendelijke uren zou zijn. Heel wat leerkrachten willen trouwens langer op school werken als dit allemaal zo geregeld zou zijn.

 • Francinne Declerque

  Juist, jan baroen, een arts kan je mogelijk vergelijken met een leerkracht, net zoals je een leerkracht niet kunt vergelijken met een arbeider, of administratief bediende, of iemand zoals jij. Als je het verlof wilt van een leraar, de belastingsvoordelen van een zelfstandige, het loon van een neurochirurg, het zorgenloos bestaan van een arbeider dan moet je op de PvdA stemmen, niet op N-VA.

 • ronny cuypers

  Wat wil je met alle bijtaken die ze moeten doen in de scholen. Er is altijd wel een vergadering, pannekoekenslag, klassenraad of wat anders waar de avond moet aan besteed worden. Als je al die 'gratis' uren optelt zou er elders massaal gestaakt worden.

 • thierry Van Steenbergen

  En an m let de piek van " zieke" vestbenoemde nog komen ! Vanaf oktober tot begin Juni vallen die massaal ziek.... ze zijn wel terug tegen 10 juni want anders vallen er enkele voordelen weg he.... systeem is rot en dat is de reden dat beginnende leerkrachten niet volhouden. Onzekerheid

 • louis pippers

  Mijn kleindochter heeft nog geen plaats al is ze met grote onderscheiding afgestudeerd weten jullie een school waar ze kan beginnen ?